Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe pietele comercializarii de echipamente electrice si electronice (EEE) si a gestionarii deseurilor acestora (DEEE), fiind efectuate inspectii inopinate la sediile organizatiilor colective si agentilor economici investigati, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Investigatia se refera la posibile intelegeri anticoncurentiale atat intre producatorii de echipamente, cat si intre organizatiile colective ce activeaza pe piata gestionarii deseurilor de echipmente electrice si electronice.

In acelasi timp, investigatia urmareste posibila intelegere intre membri sau parteneri ai Asociatiei Romane de Reciclare - RoRec si retailerii implicati in unele campanii de marketing buy-back desfasurate de aceasta.

Investigatia are ca obiect si posibila incalcare a Legii concurentei de catre Ministerul Mediului si Padurilor si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Astfel, in cadrul investigatiei se are in vedere analiza prevederilor cu un posibil impact anticoncurential din legislatia specifica acestui sector, in special cele referitoare la modalitatea de informare a consumatorilor privind costurile gestionarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (timbrul verde), precum si la conditiile de autorizare si functionare a organizatiilor colective.

Inspectorii de concurenta au efectuat o serie de inspectii inopinate la sediile organizatiilor colective si agentilor economici investigati. Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza Consiliului Concurentei.

Conform legislatiei in vigoare, producatorii sunt obligati sa organizeze colectarea, valorificarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice fie individual (utilizand propriile resurse), fie transferand aceste responsabilitati, pe baza de contract, catre un operator economic legal constituit, denumit "organizatie colectiva".