Avic International Holding Corporation si grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR) au semnat la inceputul acestei saptamani un memorandum de intelegere ce prevede investitii de 500 milioane de euro la combinatul de celuloza si hartie Somes Dej. In urma acestor investitii, din care 150 milioane de euro revin companiei romanesti, capacitatea de productie a combinatului se va majora de la 70.000 tone de celuloza pe an la 500.000 tone.

Stefan VuzaFoto: SCR Grup

Investitiile se vor realiza in perioada august 2011- decembrie 2014. Prima etapa va consta in cresterea capacitatii de productie a Fabricii de celuloza de la 70.000 tone pe an la 350.000 tone pe an, urmand ca in a doua etapa investitionala, capacitatea fabricii sa ajunga la 500.000 tone de celuloza pe an.

Stefan Vuza, care controleaza grupul SCR, a declarat pentru HotNews.ro ca negocierile cu Avic International Holding Corporation au inceput in urma cu 11 luni, iar memorandumul de intelegere a fost semnat pe 19 octombrie la Beijing.

El a mai spus ca, in urma unei majorari de capital, AVIC va deveni actionar majoritar la Somes Dej, cu o detinere de aproximativ 75%.

"Nu vom vinde nici o participatie, ci va fi o majorare de capital. Nimeni nu face o investitie atat de mare daca nu devine si actionar majoritar. Ei au nevoie de un partener roman aici, nu vor sa ramana singuri", a mai spus Stefan Vuza.

Intrebat cum a ajuns la AVIC pentru aceasta investitie, Vuza a spus ca initial SCR a avut in vedere mai multi potentiali investitori.

"Am incercat mai intai in Europa, dar a inceput criza. Am selectat apoi sase tari care nu au criza, printre care China, Brazilia, India. S-a mers pe tarile care au nevoie de celuloza, iar China importa in acest moment foarte multa celuloza. S-a mers pe factorul guvernamental, iar Ministerul Economiei din China a nominalizat AVIC, care mai are investitii in Ucraina si Finlanda", a precizat Vuza.

Avic International Holding Corporation este o companie detinuta de stat, ce are activitati in principal in aparare si aviatie, dar si in comert si logistica si managementul activelor. Holdingul are aproape 200 de filiale, detine peste 20 de companii listate si are 60 de birouri internationale. Compania are 450.000 de angajati si isi propune ca pana in 2017 cifra de afaceri sa urce la 200 miliarde de dolari.

Grupul SCR activeaza pe noua platforme industriale, una dintre ele fiind cea din domeniul productiei de celuloza si hartie. Grupul este structurat in sase divizii: Utilaje Speciale, Constructii de Masini si Aparataj, Textila, Chimica, Hartie si Aeronautica.

Cotidianul Ziua de Cluja scris pentru prima data despre aceasta investitie.