Angajatorii vor primi de la stat cate 300 de lei brut lunar pentru fiecare contract de ucenicie la locul de munca pe care il incheie cu tineri care au varsta intre 16 si 25 de ani, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern. Ministrul muncii, Ioan Botis, a declarat ca banii sunt acordati pe durata contractului de ucenicie la locul de munca, care nu poate fi mai mare de 3 ani si mai mica de 12 luni. Banii vor fi alocati din bugetul asigurarilor pentru somaj, efortul financiar fiind de 110.000 euro pentru 2011, beneficiind 1.500 de ucenici, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

  • UPDATE Cititorul Dan Tulceanu ne-a semnalat faptul ca cifrele prezentate de Guvern nu se potrivesc intre ele, deoarece 110.000 euro ajung pentru doar 120 de ucenici. In urma acestei sesizari, HotNews.ro a atras atentia Guvernului, insa reprezentantii acestuia a afirmat ca cifrele au fost prezentate intocmai de ministrul muncii. De altfel, a fost prezentat si un comunicat de presa in care se afirma ca in 2011 vor fi alocati "460.000 de lei (n.red. circa 110.000 euro), fiind estimat ca vor beneficia aproximativ 1500-1800 de persoane". Oficiali din Guvern ne-au asigurat ca vor verifica la Ministerul Muncii daca nu s-a strecurat o greseala. Cititi comunicatul de presa atasat.

UPDATE 2 Reprezentantii Guvernului au verificat care sunt cifrele si am primit urmatorul raspuns: "Nu este gresita nici cifra de 110.000 euro, nu este gresita nici cea de 1.500 de ucenici. Ambele sunt corecte. Insa calculul a fost facut pornind de la ideea ca nu toti cei 1.500 vor fi angajati in luna ianuarie 2011. Din cei 1.500, unii ar putea fi angajati chiar in ultima luna din 2011. Pe parcursul intregului an, ne asteptam la circa 1.500 de beneficiari". Potrivit reprezentantilor Guvernului, fondurile ar putea fi suplimentate anul viitor in cazul in care se constata ca programul are succes.

In aceste conditii, daca ideea proiectului este bine primita de patroni, iar beneficiarii vor fi angajati inca din ianuarie, intr-adevar, cei 460.000 lei nu ar ajunge decat pentru circa 120 de ucenici, mai precis 127 de oameni, potrivit calculelor HotNews.ro.

UPDATE 3Ministerul Muncii: Fondurile vor fi suplimentate in functie de numarul cererilor

Ministerul Muncii a transmis HotNews.ro o informare potrivit careia fondurile vor fi suplimentate în condiţiile legii şi în funcţie de numărul cererilor. Va prezentam aceasta informare de presa.

  • "În vederea consolidării şi eficientizării unui cadru stimulativ pentru ocuparea forţei de muncă, în concordanţă cu realităţile pieţei muncii, în şedinţa Executivului din data de 28 octombrie a.c. au fost aprobate o serie de modificări aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.
  • Prin aceste modificări Legea nr.279/2005 a devenit o lege flexibilă, care va permite angajatorilor să angajeze ucenici, iar ucenicilor să se formeze într-o meserie, contribuind totodată la scăderea numărului şomerilor din rândul tinerilor. În acest context, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale estimează că, de prevederile acestui act normativ, vor beneficia, în cursul anului 2011, un număr de aproximativ 1.500 – 1.800 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 -25 de ani.
  • Astfel, pentru implementarea acestei legi au fost prevăzute într-o primă fază fonduri în bugetul asigurărilor pentru şomaj în sumă de aproximativ 460.000 lei (echivalentul a110.000 euro), acestea urmând a fi suplimentate, în condiţiile legii şi în funcţie de numărul cererilor.
  • Trebuie să precizăm de asemenea, că acest proiect de act normativ continuă politica Ministerului Muncii de a promova măsuri şi acţiuni care să conducă la stimularea creşterii economice şi protejarea intereselor economice ale populaţiei".

Ministrul muncii sustine ca "este o dorinta mai veche pe care am reusit sa o pun in practica astazi. Este o promisiune facuta tinerilor". "Tinerii intre 16 si 25 de ani vor beneficia de o intrare pe piata muncii intr-un mod mai facil. Practic, aceasta modificare pune angajatorul in situatia in care primeste o subventie de la Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca de 300 de lei si utilizeaza aceasta subventie in scopul formarii ucenicului", a declarat ministrul Muncii.

Proiectul de lege adoptat de Guvern modifica si completeaza Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Puteti citi aici proiectul in forma initiala, inainte de a fi adoptata de Guvern.