Orasul-stat Singapore a fost declarat, pentru al cincilea an consecutiv, tara in care este cel mai usor sa faci afaceri - potrivit unui clasament realizat de Banca Mondiala si preluat de France Presse. Cea mai mica tara din Asia de sud-est a devansat in acest clasament un alt concurent asiatic, Hong Kong, care a ocupat locul secund. Pozitia a treia a fost ocupata de Noua Zeelanda, care s-a aflat in fruntea topului pana in 2005. Pe locul 4 se afla Marea Britanie, iar pe 5 se afla Statele Unite.

Romania se afla pe locul 56, dupa ce anul trecut se afla pe 55. Tara noastra se situeaza dupa Bulgaria, Botswana, St. Lucia, Azerbaidjan si Tunisia si inaintea statelor Oman, Rwanda, Kazahstan si Vanuatu.

Studiul arata ca Romania a pus in aplicare modificari substantiale ale legislatiei privind falimentul, introducand, printre altele, si o procedura de solutionare extrajudiciara, ceea ce a facilitat abordarea cazurilor de insolventa. De asemenea, in Romania au fost modificate reglementarile privind autorizatiile de constructie, pentru a reduce taxele percepute in acest sens si timpul necesar obtinerii acestora.

In Romania au mai fost operate si modificari cu privire la fiscalitate, introducandu-se astfel o noua cota minima a impozitului pe profit, ceea ce a dus la cresterea impozitelor achitate de multi operatori economici.

Domeniile cu cele mai semnificative modificari legislative privitoare la afaceri sunt inchiderea activitatii comerciale, obtinerea autorizatiilor de constructie si achitarea impozitelor (care a devenit mai dificila).

Reprezentantii Bancii Mondiale au explicat ca acest studiul (denumit "Doing Business") a analizat reglementarile care se aplica firmelor dintr-o economie in cursul ciclului lor de viata, de la infiintare si pana la derularea activitatii, schimburile comerciale transfrontaliere, plata impozitelor si pana la inchiderea acestora.

Datele sunt bazate pe aprecierile personalului institutiei, ajutat de universitari din domeniul legislatiei in afaceri din peste 180 de tari.