Salariul mediu net din Romania a crescut in septembrie cu un leu comparativ cu luna august, ajungand la 1340 de lei, iar salarial brut a avut aceeasi valoare cu cel din luna precedenta, de 1846 lei, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari castiguri salariale nete s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4022 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (787 lei).

INS arata ca majorarile salariale au avut loc ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta, prime pentru "Ziua petrolistului" si prime trimestriale), a platii concediilor de odihna din fondul de salarii, a platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si a realizarilor de productii ori a incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mici. In acelasi timp, au avut loc si scaderi salariale fata de luna precedenta, cauzate de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic.

Cele mai mari cresteri salariale:

- cu 38,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;

- intre 13% si 20% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;

- intre 6% si 7% in telecomunicatii, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);

- intre 3% si 5% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor textile, fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor din tutun.

Cele mai importante scaderi salariale:

- cu 11,6% in extractia carbunelui superior si inferior;

- intre 5% si 8% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;

- intre 3% si 4% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), alte activitati extractive, activitati de editare.

Salariile din sectorul bugetar

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (5,3%), ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv plata pentru examenele de admitere), pentru cumulul de functii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizarii personalului suplinitor care realiza castiguri salariale mici. De asemenea, in sanatate si asistenta sociala salariile au avansat cu 0,1%, in principal ca urmare a platii drepturilor salariale restante, cuvenite salariatilor din unele unitati (in special din domeniul asistentei sociale), care in luna anterioara s-au confruntat cu dificultati financiare.

In administratia publica, castigul salarial mediu net a scazut cu 16,1% in luna septembrie ca urmare a acordarii, in lunile precedente, in unele institutii publice, a primelor de vacanta ori a sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare).

Comparativ cu iunie, luna aplicarii Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, salariile din administratia publica s-au diminuat cu 27,3%, iar in invatamant si sanatate si asistenta sociala cu 23,6%, respectiv cu 20,1%.