“Suntem dezamagiti ca nu ne-am intalnit cu domnul prim-ministru Boc. Cele 10 echipe de experti ai nostri s-au intalnit cu Presedintele Basescu, cu ministrii cabinetului Boc, dar nu si cu premierul”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom si membru al boardului Consiliului Investitorilor Straini (FIC), la conferinta "Parteneriat pentru crestere in 2011", organizata de Ziarul Financiar si de FIC, in prezenta sefului statului, Traian Basescu.

Mariana Gheorghe, presedintele FICFoto: Petrom

FIC a alcatuit un set de masuri care sa asigure iesirea din criza si apoi o crestere economica sustenabila. Dupa o luna de la lansarea acestui proiect, boardul CIS a tinut joi o conferinta de presa in care a anuntat stadiul aplicarii masurilor propuse.

“Problema arieratelor a fost confirmata de Guvern, Parlament si FMI. Exista angajamentul de a plati pana la finele anului o mare parte din sumele restante”, se arata in Raportul de Progres al FIC. “In urma discutiilor cu reprezentantii Finantelor, va fi definit mecanismul care urmeaza sa fie implementat pentru a infiinta Registrul transparent de creante”, se mai arata in raport.

Programul Prima Casa ar putea fi prelungit si pentru 2011, alocandu-se fonduri suplimentare de circa 1 miliard euro. “A fost propusa majorarea sumei maxime a imprumutului la circa 100.000 euro”, se arata in documentul FIC.

Reprezentantii investitorilor straini au mai propus Ministerului de Finante un set de actiuni concrete pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene. Printre acestea, centralizarea managementului intr-o singura entitate, introducerea cerintei ca solicitantii sa prezinte o scrisoare de confort din partea unei banci, realocarea fondurilor din programele pentru care nu s-a manifestat un interes ridicat si revizuirea sistemului de remunerare a functionarilor publici care lucreaza cu fonduri UE.

Concentrarea controalelor fiscale asupra contribuabililor cu risc ridicat de evaziune fiscala. “Sectorul privat este dispus sa finanteze imbunatatirea controlului vamal (pentru a reduce evaziunea fiscala) prin angajarea unor companii de paza pe cheltuiala sa”.

Rezumate, eforturile FIC au constat in 18 intalniri cu reprezentantii ministerelor, care au implicat 55 de experti membri ai FIC. 43 de intalniri cu partide politice, ambasade si un volum de 1200 de ore dedicate proiectului.