Agricultura si transporturile sunt domeniile in care se simte cea mai mare nevoie de reforme si investitii din economia romaneasca, a declarat vineri Francois Rantrua, seful Biroului Bancii Mondiale de la Bucuresti, care a aratat ca acest lucru reiese din cele sase rapoarte sectoriale realizate de institutie la cererea autoritatilor. El a mai precizat ca aceste domenii au un potential foarte mare pentru atragerea fondurilor structurale.

El a mai spus ca se pot face imbunatatiri si in administratia fiscala. Francois Rantrua a dat exemplul Bulgariei, unde Banca Mondiala a derulat un program asemanator, care dupa restructurarea sectorului a inregistrat o crestere substantiala a colectarii veniturilor.

"Am facut ceva similar in Bulgaria si colectarile au crescut semnificativ. Bulgaria avea peste 200 de administratii inaintea inceperii procesului. Dupa restructurare au ramans sase agentii, care colecteaza substantial mai mult. Acest lucru a fost realizat datorita imbunatatirii procesului, prin informatizare, si acum este mult mai usor pentru ei sa gaseasca evazionistii", a spus seful biroului BM de la Bucuresti.

In ceea ce priveste fondurile structurale, Rantrua a declarat ca nu intelege de ce nivelul de absorbtie este atat de scazut in Romania, in conditiile in care acestea sunt o prioritate.

Oficialul BM a subliniat ca "trebuie sa vedem sector cu sector unde stam si sa ne comparam cu media UE27".

"In unele sectoare stam mai bine, iar in altele mai rau. In transporturi si agricultura e loc de reforma. In alte sectoare stam mai bine, de exemplu la capitolul protectiei sociale. Energia este un alt sector cu mult potential. Cand am facut aceste rapoarte ne-am uitat la strategii, la eficienta administrativa, cam acestea sunt recomandarile pe care le facem", a declarat Francois Rantrua.

El a precizat ca prin aceste rapoarte Banca Mondiala nu critica Guvernul, iar recomandarile sunt ceva normal. "Noi am pus in aceste rapoarte lucrurile care pot fi imbunatatite. (...) Nu exista un stat perfect si peste tot e loc de imbunatatiri", a adaugat Rantrua.

Ziarul Gandula publicat vineri pasaje din evaluarea functionala efectuata de Banca Mondiala, care arata ca Romania are un buget cu venituri si cheltuieli nerealiste care duce lipsa de credibilitate, cea mai mica absorbtie a fondurilor europene dintre tarile UE, o administratie fiscala teritoriala care creste costurile de colectare si care ar trebui inlocuita cu un sistem informatic bine pus la punct si un call-center.

Totodata, institutia face si o serie de recomandari. In ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, BM propune Romaniei sa realizeze o ordonanta prin care sa prioritizeze alocarea si transferul de personal in cadrul directiilor care se ocupa de implementarea proiectelor UE. In acest sens e nevoie de eforturi suplimentare in cazul Ministerului Transporturilor, unde este nevoie de o analiza imediata a nevoilor de personal. De asemenea, procedurile de aprobare a proiectelor trebuie reduse pentru a grabi implementarea proiectelor mari, in special cele ale Ministerului Transporturilor.

De asemenea, Banca Mondiala propune ca pe termen mediu MFP sa joace un rol direct in gestionarea activelor statului, in special in organizarea companiilor de stat si sa monitorizeze datoriile. Ministerul de Finante ar trebui sa aiba dreptul sa ajusteze unilateral bugetele de cheltuieli propuse de ministere daca acestea depasesc plafoanele, iar toate legile adopatate in timpul anului, cu impact semnificativ asupra bugetului de stat trebuie sa contina si o analiza a acestui impact realizata de MFP.

Reprezentantii Bancii Mondiale la Bucuresti au precizat vineri ca nu pot da publicitatii aceste rapoarte, in conditiile in care institutia internationala este consultant in acest proiect si a incheiat un contract cu autoritatile.