Franklin Templeton Investment Management Limited, companie de management al investitiilor si administrator unic al Fondului Proprietatea a anuntat ca va vota impotriva propunerii Guvernului Romaniei de restructurare a companiilor detinute de stat in sectorul energetic prin infiintarea Electra si Hidroenergetica. In acest moment, au loc adunarile generale ale actionarilor care trebuie sa decida daca se vor forma sau nu cele doua companii. "Principalele motive de ingrijorare se datoreaza lipsei generale de planificare, atat de necesara pentru ca un proiect de asemenea anvergura sa fie incununat de succes, precum si deriscul ridicat de aparitie a unor probleme suplimentare in viitor in cazul in care procesul de implementare nu se deruleaza corespunzator", se arata intr-un comunicat al Franklin Templeton Investments. La randul sau, ministrul economiei, Ion Ariton, a afirmat ca "un proiect de o asemenea anvergura nu trebuie grabit".

Fondul Proprietatea este unul dintre actionarii de la societatile care ar urma sa fie comasate pentru a forma cele doua companii.

In cazul in care rezolutiile privind fuziunile vor fi supuse la vot in cadrul Adunarilor Generale ale Actionarilor de maine, Franklin Templeton a decis ca va vota impotriva ambelor planuri de fuzionare din urmatoarele motive:

  • Guvernul nu a prezentat pana in acest moment niciun plan de afaceri sau orice alt fel de plan de restructurare post-fuziune pentru cele doua companii. Avand in vedere complexitatea procesului de combinare a activelor celor doua companii, Franklin Templeton are indoieli serioase privind executarea cu succes a acestui plan de fuzionare.
  • Fondul Proprietatea se afla in litigiu cu privire la cota de participatie detinuta in cadrul Nuclearelectrica, una dintre companiile implicate in fuziune. Aceasta companie a derulat in trecut mai multe actiuni de crestere a capitalul social fara a permite Fondului Proprietatea sa participe la acestea, in contradictie cu legislatia romana. In consecinta, nu putem decat sa votam impotriva unei fuziuni care nu ia in considerare intreaga participatie la care am fi fost indreptatiti intr-unul dintre activele implicate in fuziune.
  • Trei dintre companiile ce vor fi fuzionate sunt detinute in proportie de 100% de catre stat, fie direct, fie prin mult mai putin profitabila Termoelectrica. Astfel, in opinia noastra, participatia actionarilor Fondului Proprietatea va fi diluata.
  • Profitabilitatea viitoare a celor doua noi companii este neclara si discutabila. Unele centrale termoelectrice fac profit numai ca urmare a comertului cu certificate de emisie CO2. Actualmente, acestea obtin certificatele pe gratis, dar incepand cu 2013 vor fi obligate sa le cumpere. In plus, pretul de vanzare pentru unele dintre aceste companii este sub costurile inregistrate, creantele nerecuperate sunt mari, investitiile de ecologizare necesare sunt de ordinul sutelor de milioane de euro iar eficienta si capacitatea sunt reduse.
  • Vizibilitatea companiilor implicate in fuziune este scazuta, cel putin una dintre ele fiind probabil in curs de reevaluare a activelor fixe pana la sfarsitul acestui an, ceea ce poate prejudicia valoarea activelor nete ale Fondului Proprietatea.
  • Teama de lipsa transparentei dupa data efectiva a fuziunii, deoarece va fi mai dificil de inteles modul in care se efectueaza cheltuielile si in care se creeaza valoare, ceea ce va diminua cu siguranta gradul de atractivitate a companiilor.

"In plus, ministerul roman al Economiei s-a opus pana acum unui acord al actionarilor intre Fondul Proprietatea si minister, ambele entitati fiind actionari ai companiilor fuzionate Hidroenergetica si Electra. Acest acord ar fi inclus, printre alte prevederi, obligatia de a lista companiile la Bursa de Valori Bucuresti in urmatoarele 24 de luni, un sistem de management cu doua niveluri, un management independent si acordul comun asupra oricaror planuri privind bugetul sau investitiile pentru noile companii", mai precizeaza administratorul Fondului Proprietatea.

Ion Ariton: Sunt deschis oricaror propuneri de imbunatatire a proiectului

Concomitent cu adunarile generale ale actionarilor, au loc si doua proteste ale sindicatelor din energie care se opun infiintarii companiilor. Ministrul Ariton le-a spus sindicalistilor ca infiintarea celor doua companii va fi facuta doar cu respectarea tuturor pasilor legali si i-a asigurat pe reprezentantii Hidrosind ca vor fi puse in aplicare toate hotararile judecatoresti emise in acest caz, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

"Consider ca un proiect de o asemenea anvergura nu trebuie grabit. Sunt deschis oricaror propuneri de imbunatatire a proiectului de infiintare a celor doua companii si, in masura in care ele sunt constructive, vor fi luate in considerare. Cele doua companii energetice pe care vrem sa le infiintam trebuie sa fie fezabile si sa garanteze cresterea eficientei sistemului energetic national" a declarat ministrul Ariton in cadrul intalnirii.

Cele doua parti au stabilit ca saptamana viitoare sa aiba loc o noua intalnire a sindicalistilor atat cu specialisti ai ministerului, cat si cu conducerea ministerului, pentru a discuta propunerile concrete ale Hidrosind cu privire la imbunatatirea proiectului infiintarii celor doua companii.

  • Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
  • Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.