Franklin Templeton Investment Management, administratorul unic al Fondului Proprietatea, a anuntat vineri ca se opune incercarii Guvernului Romaniei de a obtine o "donatie" de 400 milioane de lei din partea Romgaz pentru a contribui la finantarea deficitului bugetar din acest an. Totodata, reprezentantii companiei cer Ministerului Economiei sa se abtina de la vot in cadrul urmatoarei AGA Romgaz din cauza acestui conflict de interese, se arata intr-uncomunicat al Fondului.

Luna trecuta, aceasta propunere a fost scoasa de pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor, insa a fost reintrodusa pe calendarul AGA din 22 noiembrie.

"Suntem foarte alarmati de faptul ca aceasta propunere este din nou pe agenda la urmatoarea AGA Romgaz din 22 noiembrie. Este o problema foarte serioasa care ar putea aduce prejudicii majore reputatiei internationale a Romaniei ca destinatie de investitii. De asemenea, ridica intrebari serioase cu privire la conflictul de interese existent, caci Guvernul Romaniei, mai exact Ministerul Economiei, este cel mai mare actionar al Romgaz, si incearca sa foloseasca aceasta pozitie influenta pentru a finanta deficitul bugetar in detrimentul actionarilor Romgaz. Ne adresam public Ministerului Economiei sa se abtina de la vot in cadrul urmatoarei AGA din cauza acestui conflict de interese", a declarat Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group.

Mark Mobius mai arata ca ordonanta care prevede faptul ca mai multe companii cu capital majoritar de stat au optiunea de a face donatii catre bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar inregistrat in acest an, incalca principiile fundamentale ale pietei libere si legislatia in vigoare. El subliniaza ca Franklin Templeton va intreprinde toate actiunile juridice necesare pentru a revoca orice decizie AGA ce ar aproba o astfel de donatie.

Totodata, Greg Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea, precizeaza ca Franklin Templeton a propus autoritatilor romane o alternativa, si anume aprobarea platii unui dividend special din rezervele financiare acumulate in anii precedenti catre toti actionarii companiei, considerand ca aceasta este o optiune rezonabila pentru Consiliul de Administratie Romgaz si Ministerul Economiei.

Conform estimarilor Franklin Templeton (pe baza consecintelor inregistrate in urma unor actiuni guvernamentale similare pe alte piete) donatia de 400 milioane de lei poate rezulta in pierderi de 1,19 miliarde de lei pentru Ministerul Economiei din devalorizarea participatiei ministerului la Transelectrica, Transgaz si Romgaz.

"Din aceasta suma, 221,33 milioane de lei reprezinta estimarea noastra privind pierderile la nivelul veniturilor obtinute din listarea anuntata a 15% din participatia la aceste trei companii la Bursa de Valori Bucuresti. Aceasta pierdere poate fi evitata inlocuind "donatia" printr-un dividend special, platibil proportional catre toti actionarii Romgaz, ce ar rezulta intr-un cost suplimentar de numai 70,6 milioane lei pentru Romgaz", se mai arata in comunicat.

Fondul Proprietatea detine 15% din actiunile Romgaz, aceasta fiind singura companie din portofoliul Fondului care, conform OUG 18/2010, are optiunea de a efectua o donatie catre bugetul de stat de pana la 400 milioane de lei, adica 52% din lichiditatile aflate in bilantul companiei si 4,5% din capitalul propriu al actionarilor la finalul anului 2009.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma unei licitatii internationale, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,4 miliarde de euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor.

Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager al investitiilor si unic administrator al Fondului pe 29 septembrie 2010.