Sapte companii au fost amendate cu 4,2 milioane lei (circa 980.000 euro) de catre Consiliul Concurentei, deoarece au participat cu oferte trucate la o licitatie organizata in 2008 de Casa Nationala de Pensii (CNPAS) pentru atribuirea de bilete de tratament balnear in statiunea Baile Olanesti, a anuntat marti autoritatea de concurenta. Cele sapte companii amendate sunt Olanesti Riviera SA, Sind Romania SRL, Barreco Lary SRL, Omicron, Tour Alice SRL, Hodo SRL si Nex SRL. Firmele pot ataca decizia autoritatii la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la comunicare.

In cadrul investigatiei declansata din oficiu, in anul 2009, autoritatea de concurenta a constatat existenta unei intelegeri prin care cele sapte societati din Baile Olanesti si-au impartit numarul de locuri si au stabilit tarifele ofertate in cadrul licitatiei.

"In domeniul achizitiilor publice concurenta se manifesta in momentul participarii la licitatii. Prin trucarea licitatiei au fost anulate avantajele pe care beneficiarii biletelor de tratament, in calitate de consumatori, ar fi trebuit sa le obtina, respectiv un numar mai mare de locuri la tratament si o mai buna calitate a serviciilor", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Oficialii autoritatii au mai precizat marti ca decizia de mai sus poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, in termen de 30 de zile de la comunicare.

  • Update 1: Sind Romania, una din cele sapte firme amendata, este detinuta de sindicate

Conform datelor de la Registrul Comertului, Sind Romania, una din cele sapte firme amendate, este detinuta de grupurile sindicale, astfel: Confederatia Nationala a Sindicatelor Cartel Alfa (27,9%), CNSLR Fratia (36,87%), Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (17,44%), Asociatia Nationala a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania (0,35%) si Blocul National Sindical (cu 17,44% din actiuni).

De asemenea, compania are 18 administratori, persoane fizice, printre acestia fiind si Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale a Sindicatelor Cartel Alfa.

  • Update 2: Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia: Vom cotesta sigur aceasta decizie

Contactat de HotNews.ro, Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia a precizat ca "atata vreme cat exista o posibilitate de atac a acestei decizii, aceasta solutie va fi folosita".

"Vom cotesta sigur aceasta decizie. Diretorul societatii Sind Romania ne-a spus ca nu este o decizie justa si cred ca este normal sa ne batem ca aceasta amenda sa nu se aplice. Maine sper sa existe o intalnire a tuturor asociatilor din aceasta companie, pentru a stabili o pozitie comuna in acest sens si pasii legali care trebuie urmati", a declarat pentru HotNews.ro Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia.

Din lista de firme amendate se mai remarca si firma Olanesti Riviera, care are ca actionari doua persoane fizice, respectiv pe Tudor Elena Maria (cu peste 48,05% din actiuni) si Tudor Andreea Ioana (cu peste 48,09% din actiuni), precum si asociati tip lista (rezultati in urma programului de privatizare in masa) respectiv persoane fizice cu 3,75% din actiuni si persoane juridice cu 0,10% din actiuni.

Compania a mai fost cercetata de Consiliul Concurentei si in luna mai 2009 pentru posibil abuz de pozitie dominanta pe piata serviciilor de furnizare a apei minerale terapeutice.

De asemenea, o luna mai tarziu, in cadrul acestei investigatii in Baile Olanesti privind posibila intelegere intre companiile participante la licitatiile organizate de CNPAS pentru atribuirea biletelor de tratament, Olanesti Riviera a fost amendata cu 100.000 lei pentru refuzul de a se supune inspectiei inopinate a autoritatii si cu 1500 lei pentru fiecare zi de intarziere a accesului la documente.