Miliardarul rus Oleg Deripaska a rascumparat un pachet de 17% din actiunile grupului austriac de constructii Strabag, pentru care a platit 373 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al holdingului Basic Element, citat de AFP. Rasperia Trading, subsidiara a Basic Element, si-a exercitat optiunea de a rascumpara 17% din actiunile Strabag in data de 30 noiembrie.

Grupul controlat de omul de afaceri rus a rascumparat 19,38 milioane de actiuni, la 19,25 euro pe actiune.

In plus, Rasperia a obtinut o extensie a dreptului de a rascumpara alte opt procente din actiunile Strabag pana pe 15 iulie 2014.

Rasperia este o subsidiara a Basic Element, un conglomerat de active controlate de Deripaska, care este si seful gigantului din domeniul aluminiului Rusal.

Basic Element a preluat o participatie de 25% din actiunile concernului austriac in 2007, insa a fost nevoit sa renunte la aceste titluri in 2009 ca urmare a dificultatilor financiare. Pachetul a fost transferat actionarilor majoritari ai Strabag, grupul Raiffeisen/UNIQA si Haselsteiner, cu optiunea de a-si putea rascumpara actiunile.

Strabag este una dintre cele mai mari companii de constructii din Europa Centrala si de Est si este prezenta in Romania din 1991, prin mai multe firme, printre care Strabag Romania, ARL Cluj, Carb Brasov si Drumco Timisoara.