Asiguratii romani cu varste intre 30 si 50 ani care detin autoturisme cu capacitati cilindrice intre 1200-1600 cmc vor plati in 2011 prime RCA mai mici decat in 2010 in cele mai multe cazuri, a anuntat joi Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Concluzia prezentata de autoritate se intemeiaza pe datele a sapte societati de asigurari care ar reprezenta peste 50% din piata locala aasigurarilor de raspundere civila auto. Angela Toncescu, presedintele autoritatii, sustine ca prima medie pe contract pe segmentul RCA a fost in primele noua luni din acest an "doar cu 5% mai mare decat in perioada similara a anului anterior, crestere care a fost erodata de inflatie".

Angela Toncescu, presedintele CSAFoto: AGERPRES

Sapte companii de asigurari au notificat pana acum Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu privire la tarifele de prima RCA stabilite pentru 2011 si reducerile pe care le vor acorda asiguratilor la aceste tarife conform criteriilor proprii.

  • "Din analiza tarifelor notificate pana in prezent de 7 societati de asigurare rezulta faptul ca, in cazul gamei medii de asigurati persoane fizice, primele pe care asiguratii le vor achita in 2011 vor fi mai mici decat in 2010 in cele mai multe cazuri. Aceasta se explica nu doar prin aplicarea sistemului bonus-malus, ci si prin faptul ca societatile si-au propus sa acorde reduceri in functie si de alte criterii decat cele utilizate pana acum", a declarat joi Mona Cucu, director al directiei generale de asigurari obligatorii din cadrul CSA.

Conform datelor autoritatii, cele sapte companii ar detine peste 50% din piata asigurarilor RCA.

Angela Toncescu, sefa CSA: Prima medie pe contract RCA a crescut cu 5% in primele noua luni din 2010

Presedintele acestei institutii sustine ca in medie, prima platita de asiguratii RCA a crescut in primele noua luni ale acestui an cu 5% fata de aceeasi perioada din 2009.

  • "Cifrele la 9 luni din acest an privind activitatea de asigurari obligatorii RCA arata faptul ca prima medie subscrisa pe contract a fost doar cu 5% mai mare decat in perioada similara a anului anterior, crestere care a fost erodata de inflatie. Aceasta este practic cresterea medie resimtita de asigurati, chiar daca scumpirile vehiculate la sfarsitul anului trecut faceau referire la valori mult mai mari", a spus Angela Toncescu, presedintele autoritatii.

La mijlocul lunii noiembrie, 4 asiguratori anuntasera ca vor afisa prime RCA mai mari cu maxim 15% in 2011

Datele anuntate joi de CSA vin pe baza informatiilor transmise de inca trei societati de asigurari, dupa ce anterior mai primise date de la inca patru asiguratori.

Astfel, la mijlocul lunii noiembrie, patru societati notificasera CSA atat cu privire la tarifele RCA ce ar fi urmat sa le afiseze pentru 2011 dar si asupra reducerilor ce ar fi urmat sa le aplice acestor tarife in functie de anumite criterii.

Pe baza acestor date, CSA a anuntat ca pentru gama medie de asigurati, tarifele RCA pe care le vor afisa cele patru companii vor varia in medie in 2011, cu minus 5% pana la plus 15% fata de cele practicate pentru 2010. Reducerile aplicate dupa caz acestor tarife afisate de catre companiile in cauza ar fi putut duce la o reducere cumulata si de 25%, a anuntat atunci CSA.

Intre timp, alte trei societati au oferit aceste informatii, iar CSA sustine ca in cazul acestora, tarifele de baza pentru gama medie de asigurati persoane fizice inregistreaza o scadere cuprinsa intre minus 14% si 0%.