​Cele un milion de certificate CO2 ale Holcim Romania au fost furate utilizand un virus numit Nimkey, spune un purtator de cuvant al CE, citat de Reuters. Holcim Romania anuntase, marti, ca la jumatatea lui noiembrie, persoane necunoscute au accesat ilegal conturile de certificate CO2 detinute de companie la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera, sustragand certificate de 15 milioane euro.

Un purtator de cuvant al CE a spus ca furtul a fost realizat cu ajutorul unui virus informatic numit Nimkey care a mai atacat diverse tinte din sistemul bancar american. Reuters mai noteaza ca s-au furat 1,6 milioane de certificate de carbon, din care 600.000 au fost recuperate.

Un milion de certificate CO2 au fost transferate intr-un cont din Liechtenstein. Alte 600.000 de certificate au fost transferate catre o companie din Italia, care are conturi de certificate CO2 in Registrele din Italia si Marea Britanie. Se pare ca o parte dintre certificate au fost ulterior transferate catre alte conturi din Cehia, Marea Britanie si Franta.

Holcim Romania a informat imediat Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera si a solicitat blocarea, recuperarea certificatelor de CO2 si securizarea datelor. Compania a solicitat autoritatilor romane abilitate declansarea unei anchete penale. In acelasi timp, a fost initiata si o investigatie la nivel international.

Legislatia europeana a pus companiilor din industria grea (ciment, otel) limite maxime de emisii poluante si le obliga sa cumpere aceste certificate daca depasesc limitele stabilite, companiile putand sa le si vanda daca emisiile sunt mai mici decat limitele.

Holcim Romania are doua fabrici de ciment la Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 20 statii ecologice de betoane, 5 statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti.

Grupul elvetian este unul dintre cei mai importanti furnizori internationali de ciment si agregate, precum si betoane si asfalt, incluzand serviciile aferente. Grupul este prezent in peste 70 de tari si are aproximativ 80.000 de angajati.