"Pe data de 16 noiembrie 2010, Holcim Romania a fost alertata automat de catre sistem cu informatii potrivit carora in conturile de certificate de CO2 ale companiei aveau loc actiuni neautorizate. Deoarece responsabilii desemnati de Holcim Romania sa gestioneze conturile de certificate CO2 nu erau in sistem (activi) in momentul respectiv, operatiunile au fost identificate drept neautorizate, efectuate de persoane terte necunoscute". Astfel au descris reprezentantii Holcim, la solicitarea HotNews.ro, modul in care au fost sustrase ilegal certificate de CO2. Potrivit reprezentantilor companiei, certificatele ar fi putut fi transferate de la Registrul de Emisii de Gaze cu Efect de Sera din Romania la registrele din alte state europene. Surse apropiate anchetei spun ca este posibil sa fie implicate in acest caz persoane chiar din interiorul Holcim. Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului a declarat pentru HotNews.ro ca a a fost recuperata o parte din certificate.

Poluatorul platesteFoto: AGERPRES
  • "Avand in vedere ca certificatele CO2 sunt libere pentru tranzactionare si proprietarul poate sa le vanda in conformitate cu regulile de piata libera, este posibil ca certificatele furate sa fi fost transferate catre conturi din Registrele Nationale din alte tari ale Uniunii Europene si, de acolo, sa fie revandute catre entitati care le pot achizitiona, la randul lor, in necunostinta de cauza", sustine Holcim.

Ar putea fi implicate persoane din interiorul Holcim-Surse

Exista, insa, banuiala ca sustragerea certificatelor in valoare de 15 milioane de euro a fost realizata cu ajutorul unor persoane din Holcim. "De acolo a pornit totul, chiar din interiorul Holcim", au precizat sursele citate. Potrivit acestora, conturile din care au fost sustrase certificatele se afla in cadrul Registrului de Emisii de Gaze cu Efect de Sera, "insa server-ul este intr-o alta tara europeana".

  • Contactat de HotNews.ro, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Nagy Iosif, a confirmat faptul ca "persoane necunoscute au sustras 1,6 milioane de certificate, din care 600.000 au fost deja recuperate". Nagy Iosif a mai spus ca in acest caz a fost sesizat si Europol-Oficiul de Politie al Uniunii Europene.

In schimb, reprezentantii Holcim spun ca au aplicat si respectat toate regulile de securitate. "Reprezentantii autorizati de Holcim Romania sa opereze conturile din cadrul Registrului de Emisii de Gaze cu Efect de Sera au aplicat si respectat toate regulile de securitate si legislatia in vigoare in acest domeniu. Holcim Romania are toata increderea in faptul ca autoritatile competente ii vor identifica pe autorul/autorii acestui furt. In acelasi timp, ne reafirmam disponibilitatea pentru a oferi suportul necesar desfasurarii anchetei", precizeaza Holcim.

Potrivit reprezentantilor companiei, au fost recuperate 600.000 de certificate din 1,6 milioane, fara ca acestia sa divulge numele persoanelor banuite a fi vinovate. "Cele 600.000 de certificate au fost returnate catre Holcim Romania prin aprobarea data de operatorul in contul caruia certificatele au fost transferate prin operatiunile neautorizate. Avand in vedere ca acest caz se afla sub investigatie penala, nu putem sa divulgam mai multe informatii", spun oficialii Holcim.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, responsabila de gestionarea Registrului National

Alte surse apropiate investigatiei spun ca furtul a fost sesizat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), administratorul Registrului National Roman. Informatia nu este confirmata de Holcim care precizeaza ca, de fapt, compania este cea care a sesizat sustragerile ilegale, dupa care ANPM a blocat conturile. "Holcim Romania a sesizat initial acest furt. In baza cererii noastre, ANPM a blocat conturile, a suspendat activitatea Registrului National, a derulat verificari interne si a alertat Registrul Comunitar Independent de Tranzactii - CITL (Community International Transactions Log - EU

CO2 Registry) si Registrul Tranzactiilor Internationale Administrat de Secretariatul UNFCCC- ITL (International Transactions Log - Kyoto Protocol CO2 Registry)", mai sustin reprezentantii Holcim.

Intrebati cine se ocupa de protectia datelor, Holcim a raspuns ca ANPM are responsabilitati in acest sens, lucru confirmat chiar de site-ul Registrului de Emisii de Gaze cu Efect de Sera. "Registrul national este o baza de date electronica, standardizata si securizata, ce inregistreaza si urmareste operatiunile cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera (EUA-uri) si cu unitati de emisii de gaze cu efect de sera reglementate prin Protocolul de la Kyoto (AAU-ri, ERU-uri, CER-uri, RMU-uri). Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, in calitate de "administrator al registrului national", se desemneaza ca operator al datelor cu caracter personal, in conformitate cu prevederile Legii nr.677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare".

  • Cele un milion de certificate CO2 ale Holcim Romania au fost furate utilizand un virus numit Nimkey, a declarat un purtator de cuvant al CE, citat de Reuters. Potrivit purtatorului de cuvant al CE, virusul a mai atacat diverse tinte din sistemul bancar american.

Atacuri electronice asupra registrelor au mai existat

  • Financial Times Deutschland relata, citat de Mediafax, ca registrele de tranzactionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera din mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care si cel din Romania, au fost atacate, in februarie, de hackeri care au urmarit sa fure certificatele de dioxid de carbon de la companii pentru a le vinde mai departe. Insa, hackerii nu au reusit atunci sa intre in sistem.

Un milion de certificate CO2 au fost transferate intr-un cont din Liechtenstein. Alte 600.000 de certificate au fost transferate catre o companie din Italia, care are conturi de certificate CO2 in Registrele din Italia si Marea Britanie. Se pare ca o parte dintre certificate au fost ulterior transferate catre alte conturi din Cehia, Marea Britanie si Franta.

Holcim Romania a informat imediat Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera si a solicitat blocarea, recuperarea certificatelor de CO2 si securizarea datelor. Compania a solicitat autoritatilor romane abilitate declansarea unei anchete penale. In acelasi timp, a fost initiata si o investigatie la nivel international.

Avand in vedere ca certificatele de CO2 sunt inregistrate electronic si nu pot parasi sistemele Registrelor Nationale de Emisii de Gaze cu Efect de Sera, Holcim a solicitat suportul Comisiei Europene pentru a cere Registrelor Nationale de CO2 din Uniunea Europeana sa urmareasca si sa impiedice comercializarea si diseminarea certificatelor furate.

Holcim Romania are doua fabrici de ciment la Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 20 statii ecologice de betoane, 5 statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti.

Situatia emisiilor de gaze cu efect de sera in Romania

Certificatele de emisii au la baza sintagma "poluatorul plateste". Compania A care polueaza mai mult decat cota atribuita si pentru care ar fi prea costisitoare o restructurare in vederea reducerii nivelului de poluare, poate cumpara "dreptul" de a polua suplimentar de la o alta companie (B) care polueaza mai putin decat ii permit certificatele obtinute. Ambele companii sunt prin urmare, castigatoare. Firma A plateste pentru poluarea "suplimentara", iar firma B este recompensata financiar pentru faptul ca nu polueaza la un nivel ridicat. Certificatele se tranzactioneaza pe burse, volumul global al acestor tranzactii depasind 136 miliarde de dolari in 2009.

  • Romania este Parte atat la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), cat si la Protocolul la aceasta Conventie, semnat la Kyoto. Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) asumat de catre Romania este de 8% fata de anul de baza 1989.
  • Unitatile cantitatii atribuite (AAU) sunt efectiv inregistrate, tranzactionate si urmarite prin Registrului National al emisiilor de GHG (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent). Cantitatea atribuita este proprietatea privata a statului roman.
  • Conform ultimului inventar national al emisiilor de GHG  transmis Comisiei Europene, nivelul emisiilor de GHG din anul 2008 (145 milioane tone CO2 echivalent) este cu circa 38% mai scazut decat valoarea tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto in perioada 2008-2012.
  • Astfel, in concordanta cu proiectiile emisiilor de GHG pentru perioada 2008-2012, Romania isi va indeplini angajamentul de reducere cu 8% a emisiilor, fara masuri suplimentare de reducere.
  • Companiile vand si cumpara certificate de emisii in functie de indeplinirea tintelor de poluare.
  • Romania poate emite in perioada 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate. In fiecare an Romania dispune de 75,94 milioane de certificate.
  • Industria energetica are cel mai mare plafon alocat pentru perioada 2008-2012, cu 208,6 milioane de certificate, urmata de industria de productie si prelucare a metalelor feroase, cu 61,6 milioane, industria cimentului, cu 41,2 milioane si industria de rafinare a petrolului, cu 28,8 milioane de permise.

Mai multe amanunte despre comercializarea acestor certificate le puteti citi aici.