Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a inaugurat, marti, Centrul de Coordonare a Cautarii si Salvarii (SAR), care va gestiona situatiile de urgenta create de producerea unor eventuale accidente in aviatia civila. La implementarea sistemului informatic si de comunicatii a participat si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). De asemenea, ROMATSA a inaugurat un simulator 3D de trafic aerian pentru turnul de control. Simulatorul a fost pus in functiune la Aeroportul International Henri Coanda.

Foto:

"Scopul centrului de salvare este ca Romania sa respecte obiectivul european de interconectare a sistemelor de transport la nivel european, mai ales ca asigura legatura cu toate modurile de transport", a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Potrivit acesteia, vor fi alocate fonduri europene de 150 de milioane de euro pentru interconexiunea intre aeroporturi. Sistemul informatic este conectat la toate cele 42 de Inspectorate pentru Situatii de Urgenta din tara.

Simulator de trafic aerian 3D, dezvoltat de Romatsa [5]

Fotogalerie: Simulator de trafic aerian 3D

In ceea ce priveste simulatorul, acesta a costat 120.000 euro si va putea fi utilizat de controlorii aerieni regiune in vederea pregatirii lor. "Acest simulator a fost realizat cu 120.000 de euro cu solutii proprii, unul achizitionat din afara fiind evaluat la peste un milion de euro", a declarat Bogdan Donciu, directorul general al ROMATSA. Acesta a precizat ca simulatorul a fost proiectat de specialistii de la ROMATSA.