Rompetrol discuta cu Ministerul Finantelor despre gasirea unei solutii de compromis privind datoriile istorice ale grupului, dupa ce presedintii Kazahstanului si ai Romaniei, Nursultan Nazarbayev si Traian Basescu, au convenit ca divergentele sa fie solutionate pe cale amiabila, potrivit Mediafax.

"Grupul Rompetrol, sustinut de unicul sau actionar - KazmunayGaz Kazahstan, isi exprima din nou deschiderea pentru gasirea de solutii mutual avantajoase, adaptate contextului economic actual, prevederilor legale si cadrului contractual pentru rezolvarea diferendului privind obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare si achizitionate de Ministerul Finantelor Publice in 2003. Cu prilejul recentei intalniri de la Astana, presedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbayev, si presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-au exprimat dorinta ca divergentele dintre Rompetrol si Ministerul Finantelor Publice sa fie solutionate pe cale amiabila", arata Rompetrol, intr-un comunicat.

In acest sens, grupul continua discutiile cu echipa mixta a Ministerului Finantelor pentru identificarea si adoptarea unor "solutii de compromis reciproc acceptabile", precizeaza Rompetrol.

Grupul mentioneaza ca in primele noua luni Rompetrol Rafinare a virat la bugetele locale si centrale circa 1,2 miliarde dolari, mai mult cu peste 70% fata de valoarea din perioada similara din 2009. In acelasi timp, exporturile companiei s-au majorat cu 10%, la 774 milioane dolari, ceea ce plaseaza Rompetrol Rafinare pe locul al treilea al exportatorilor din 2010.

La inceputul lunii decembrie, Basescu a avut o intalnire, la Astana, cu presedintele Republicii Kazahstan, caruia i-a cerut onorarea integrala a creantei bugetare a Rompetrol Rafinare. Ulterior, Traian Basescu a discutat cu o delegatie a KazMunaiGaz despre modalitatile de plata a datoriilor si a afirmat ca astfel de intalniri cu autoritatile romane vor mai avea loc si la inceputul anului viitor.

Statul roman are un litigiu cu compania Rompetrol, careia ii pretinde plata a circa 570 de milioane de euro, datorie transformata, insa, in obligatiuni de societatea detinuta in prezent de grupul kazah KazMunaiGaz.

Premierul Emil Boc i-a mandatat in noiembrie pe reprezentantii Guvernului implicati in litigiul cu Rompetrol Rafinare privind datoriile sa continue procesul pentru a incasa intreaga suma care trebuie recuperata si sa nu accepte transformarea in actiuni a acestor restante.

Judecatoria sectorului 5 a respins in noiembrie contestatia Rompetrol Rafinare la decizia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni instrainarea respectivelor bunuri, in conditiile in care compania are de platit datorii istorice.