Tribunalul Bucuresti a decis ca proiectul de divizare a Hidroelectrica SA, proiectul de fuziune prin absorbtie in vederea constituirii Companiei Nationale Hidroenergetica, precum si proiectul de fuziune prin contopire in vederea constituirii Companiei Nationale Electra nu sunt legale, ca urmare nu pot fi inregistrate, potrivit unui comunicat al sindicatului Hidrosind. In urma demersurilor salariatilor Hidroelectrica S.A., instanta de judecata, in dosarul nr. 49977/3/2010, a hotarat ca Hidroelectrica nu poate fi divizata. Tot la solicitarea salariatilor Hidroelectrica, in dosarul nr. 13914/95/2010 Tribunalul Gorj a decis respingerea cererilor de inregistrare a proiectului de fuziune in vederea constituirii CN Electra, formulate de Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Practic, Tribunalul Bucuresti a respins cererea societatii Hidroelectrica de inregistrare si publicare a noilor proiecte de divizare si de constituire a Companiei Hidroenergetica si Companiei Electra.

  • Hotararile pronuntate sunt definitive si executorii, urmand sa ramana irevocabile dupa judecarea recursului.

Acestea nu sunt primele decizii luate de instantele de judecata impotriva infiintarii companiilor energetice. La inceputul lunii decembrie, infiintarea companiei energetice Electra a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti in dosarul 49978/3/ 2010 de la Tribunalul Bucuresti, sectia VI-a Comerciala. Practic, Tribunalul considera neintemeiata cererea Nuclearelectrica pentru inregistrarea in Registrul Comertului a noii companii, deoarece infiintarea acesteia nu poate avea loc prin fuziunea unor societati energetice, concomitent cu divizarea Hidroelectrica. Instanta mai considera ca proiectul de constituire a companiei Electra SA, nu contine toate elementele care sa permita creditorilor sa cunoasca in ce masura vor fi sau nu afectati, deoarece nu exista o descriere a activelor si pasivelor societatilor implicate.

Adunarile Generale Extraordinare ale Actionarilor la societatile care vor face parte din companiile nationale Electra si Hidroenergetica au decis, pe 19 noiembrie, infiintarea acestor doi colosi energetici. Singura societate la care nu a avut loc AGA este Complexului Energetic Craiova din cauza unei contestatii depuse in justitie de Fondul Proprietatea. "Singurii care s-au opus infiintarii companiilor au fost reprezentantii Fondului Proprietatea", a declarat pentru HotNews.ro, Tudor Serban, consilier al ministrului economiei si presedinte al Consiliului de Administratie de la Hidroelectrica. In urma fuziunilor societatilor energetice, Fondul Proprietatea ar urma sa detina 15,09% din Electra si 15,9% din Hidroenergetica, statul urmand sa fie actionarul majoritar.

  • Procesul de constituire a celor doi giganti energetici este blocat de cateva luni din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si Fondul Proprietatea. In acest moment, exista circa 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Tudor Serban spune ca pentru inregistrarea la Registrul Comertului este nevoie doar de rezolvarea litigiilor cu Fondul Proprietatea, ca actionar.

* Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.

* Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.