Guvernul a modificat Legea 108/1999 privind Inspectia Muncii, astfel incat inspectorii sa poata suspenda direct activitatea firmelor care incalca flagrant legea, a anuntat ministrul muncii, Ioan Botis. Potrivit acestuia, inspectorii vor mai avea dreptul sa preleveze mostre de produse, materiale, ori substante fabricate in vederea efectuarii de analize in laboratoare specializate sau pentru probe. Noul proiect de lege va fi inaintat Parlamentului spre dezbatere si aprobare.

Potrivit noilor prevederi, inspectorii de munca vor putea sa dispuna retragerea autorizatiei de functionare. In acest sens, vor avea dreptul sa aplice semne distinctive cu valoare de sigiliu. Inspectorii vor mai avea dreptul de a intra oricand in sediul angajatorului pentru controale.

"Intarim rolul si atributiile inspectorului de munca, sunt articole care prevad posibilitatea de a intra permanent la sediul angajatorului si de a verifica actele pe care acesta le detine", a precizat Ioan Botis. Proiectul de lege urmeaza sa fie inaintat Parlamentului spre dezbatere si aprobare, pentru a putea intra in vigoare.

Potrivit ministrului Ioan Botis, noile modificari vizeaza protectia angajatilor si reducerea muncii la negru.

In 2010, Inspectia Muncii a efectuat 101.138 de controale din care 79.541 pentru munca la negru. In urma controalelor, 51.145 de angajatori au fost sanctionati, din care 8.418 pentru munca nedeclarata. Valoarea totala a amenzilor este de 64.534.975 de lei, din care pentru munca la negru - 44.742.500 de lei. De asemenea, au fost depistate peste 15.000 de persoane care munceau la negru.