Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii farmaciei 266/2008. "Dupa cum stiti, la sfarsitul acestui an expira termenul prevazut in aceasta lege, pana la care erau aplicabile criteriile demografice din actul normativ. Am propus prelungirea acestui termen cu 2 ani, pana la 31 decembrie 2012, criteriul demografic care se refera la deschiderea, infiintarea de farmacii comunitare in mediul urban", a declarat ministrul sanatatii, Cseke Attila. Potrivit ministrului, in Romania, numarul de farmacii este peste media europeana in mediul urban, fiind defavorizat mediul rural. Din acest motiv, a fost nevoie de prelungirea prevederilor actului normativ, sustine Cseke Attila. Acesta a mai spus ca o alta reglementare este eliminarea posibilitatii de infiintare de farmacii comunitare, ca exceptie, in gari, aerogari si centre comerciale.

Criteriul demografic se refera la limitarea numarului de farmacii astfel incat sa existe maxim o farmacie la 4.000 de locuitori, in Bucuresti, o farmacie la 3.500 de locuitori in orasele-resedinta de judet si o farmacie la 3.000 de locuitori in celelalte orase.

"In ceea ce priveste numarul de farmacii existente astazi in Romania: daca media europeana este de o farmacie la 3400 de locuitori, in Romania aceasta medie este de 3100 de locuitori la o farmacie. Practic, noi avem mai multe farmacii decat media europeana pe locuitor. Din pacate, pe impartirea pe mediul urban si mediul rural, defavorizat este mediul rural", a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, interesul Ministerului Sanatatii este acela de a avea cat mai multe farmacii in mediul rural. "Daca in 2000 aveam 3140 de farmacii infiintate, in ultimii 10 ani, urmare a infiintarii, in fiecare an, a noi farmacii, am ajuns sa avem 6902 farmacii, deci numarul lor s-a dublat sau chiar a depasit aceasta cifra", a mai spus Cseke.

Ministrul a mai spus ca o alta reglementare este eliminarea posibilitatii de infiintare de farmacii comunitare, ca exceptie, in gari, aerogari si centre comerciale. "Aceasta reglementare este in vigoare din 2005. Daca in 2005, prin aceasta exceptie, s-au infiintat 39 de farmacii, am ajuns in 2010 sa avem 728 de farmacii infiintate, prin exceptie. Din punctul nostru de vedere, in mediul urban, in marea parte a localitatilor urbane, numarul de farmacii este suficient si nu se mai justifica infiintarea de farmacii, mai ales prin exceptii, in centre comerciale de mare suprafata, deschiderea de noi farmacii", a precizat ministrul.