Judecatorul rus care l-a declarat vinovat de spalare de bani pe Mihail Hodorkovski, fost patron al Yukos si adversar al lui Vladimir Putin, a stirnit ilaritate in sala de sedinte in momentul citirii verdictului. Judecatorul Viktor Danilkin a spus ca una dintre dovezile faptului ca Hodorkovski tinea o contabilitate dubla este faptul ca Yukos si-a publicat rapoartele financiare pe site doar in limba engleza.

Agentia de presa RIA Novosti relateaza ca Platon Lebedev, co-inculpat alaturi de Hodorkovski, a izbucnit imediat in ris, iar avocatii au spus ca "publicarea pe site a rapoartelor nu este tocmai o proba a ascunderii de informatii".

Judecatorul a respins marturia-cheie a fostului guvernator al Bancii Centrale Ruse si pe cea a fostului premier Mihail Kasianov, catalogindu-le drept "false".

Reamintim ca un tribunal rus l-a gasit vinovat de furt si spalare de bani pe Mihail Hodorkovski, aflat deja in inchisoare pentru a-si ispasi pedeapsa pronuntata intr-un proces anterior. Reactia Occidentului la noul verdict a fost extrem de dura.

Hodorkovski, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri rusi in anii '90, a devenit tinta lui Vladimir Putin din cauza finantarii partidelor de opozitie.