Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a decis sa inchida definitiv combinatul chimic Viromet din orasul Victoria, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, si va opri furnizarea de gaze naturale catre NitroPoros de pe platforma industriala Fagaras, ceea ce echivaleaza cu inchiderea acestui combinat, se arata intr-un comunicat al companiei. Astfel, 90% dintre angajatii combinatului din Fagaras si 70% dintre cei ai Viromet vor intra in somaj definitiv.

Compania nu precizeaza insa care este numarul angajatilor din cele doua combinate.

Oprirea activitatii in cele doua combinate chimice, de la inceputul anului 2011, reprezinta primul pas din inchiderea, in final, a patru dintre cele sase fabrici din industria chimica ce lucreaza pentru Grupul InterAgro, se mai arata in comunicat.

Reprezentantii grupului InterAgro sustin ca aceasta hotarare a fost luata din cauza pierderilor majore determinate de noile politici in domeniul gazelor naturale promovate de autoritati. Ei sustin ca nu au fost prelungite prevederile Legii 332/2009, prin care consumatorii, care indeplineau conditiile si se declarau intreruptibili in situatii de urgenta, puteau achizitiona gaze doar din productia interna, ceea ce presupunea ca, aproximativ 15-20% din consumul acestora sa nu mai fie asigurat de import.

Totodata, compania arata ca "responsabilii in domeniu" nu au fost de acord ca grupul InterAgro sa renunte la statutul de consumator intreruptibil. "Grupul a solicitat renuntarea la acest statut dupa ce nu a mai fost prelungita Legea 332/2009, care asigura, intr-o oarecare masura, acoperirea pierderilor cauzate de intreruperile in furnizarea gazelor, dirijate catre populatie in situatii de urgenta.

De asemenea, la finele acestui an inceteaza acordarea discount-ului comercial aplicabil tuturor furnizorilor de gaze naturale.

InterAgro mai arata ca a atras atentia asupra problemelor generate de noile politici in domeniul gazelor naturale, insa nu a primit nicio reactie sau raspuns. Compania constata lipsa oricarei strategii la nivelul economiei nationale cu referire la agricultura, principalul beneficiar al ingrasamintelor chimice.

Grupul InterAgro considera necesara aplicarea imediata a unor politici pentru sustinerea industriei chimice nationale, la fel ca in cazul industriei aluminiului si a celei metalurgice.

InterAgro detine sase combinate de ingrasaminte chimice (Donau Chem Turnu Magurele, Chem Gaz Slobozia, GA-PRO-Co Piatra Neamt, Amurco Bacau, Viromet Victoria si NitroPoros SRL Fagaras), fiind unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din tara.