"Sentinta data lui Mihail Hodorkovski este o sentinta pentru Rusia insasi. Noi, ca tara civilizata, disparem de pe harta lumii, pentru ca nu exista tara civilizata fara o justitie dreapta si corecta. Nici umbra de asa ceva la noi. In schimb, il avem pe Vladimir Vladimirovici Putin. Cazul Hodorkovski este cazul Putin", a comentat pentru Kommersant directorul stiintific al Scolii superioare de economie, Evgheni Iasin, fost ministru al economiei in perioada 1994-1996.

Reamintim ca Mihail Hodorkovski, fostul patron al colosului petrolier Yukos, a fost condamnat joi la prelungirea detentiei pina in 2017, intr-un proces criticat dur de Occident pentru amestecul politcului.

"De altfel, cred ca aceasta a fost una dintre conditiile incredintarii lui Dmitri Medvedev a fotoliului prezidential: fiecare cu sferele lui de influenta. Dupa toate probabilitatile, acesta este motivul pentru care Medvedev nu s-a amestecat in cazu IUKOS", a estimat expertul.

Iasin si-a exprimat speranta ca dupa eliberare, Hodorkovski se va implica in miscarea sociala comuna.

"Duritatea sentintei este rezultatul faptului ca Hodorkovski si Lebedev nu au cedat, ei devenind importante fenomene socio-politice", a declarat, la randul ei, Ella Pamfilova, liderul miscarii "Pentru demnitate civila".

"Sunt convinsa ca procesul va deveni un impuls exploziv, iar reactiile vor spori in intensitate, in pofida sarbatorilor. Posibil, inaltele instante vor manifesta o mai mare independenta si profesionalism, vor constientiza absurditatea situatiei. Poate ca pana in 2017 se vor produce unele schimbari in tara noastra, iar Hodorkovski si Lebedev vor fi eliberati, sau Curtea europeana va ajuta ca ceva sa se schimbe. Deocamdata insa, nu ne ramane decat sa le dorim celor doi rezistenta si curaj", a spus Pamfilova. ​