Trei brokeri de asigurare, respectiv Lasting Insurance and Reinsurance Broker, Star Office - broker de asigurare si Birex Broker de Asigurare-Reasigurare, au fost sanctionati la sfarsitul lunii decembrie de Consiliul CSA cu interzicerea temporara a exercitarii activitatii, a anuntat luni autoritatea de supraveghere a pietei asigurarilor. Sanctiunile au fost aplicate ca urmare a unor nereguli precum neprezentarea situatiilor financiare pentru anul 2009 si prima jumatate a lui 2010, modificarea fara acord a actului constitutiv al societatii ori lipsa conducerii executive.

Conform deciziilor publicate in Monitorul Oficial, in cazul primului broker de asigurari, consiliul CSA a decis ca societatea a savarsit mai multe fapte care ar constitui contraventii conform Legii 32/2000, precum nefurnizarea situatiilor financiare aferente anului 2009 si cele aferente semestrului I din 2010 sau furnizarea cu intarziere si incompleta a datelor pentru primele doua trimestre din 2010. De altfel, pe 8 octombrie acest broker a solicitat suspendarea activitatii.

Brokerul de asigurare Star Office a fost sanctionat deoarece din 1 octombrie 2010 a ramas fara director executiv si societatea nu are in prezent un director general aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Autoritatea a mai decis de asemenea sa mentina sanctiunea cu interzicerea temporara a exercitarii activitatii si pentru Birex Broker de Asigurare-Reasigurare pentru fapte precum inregistrarea la registrul comertului a unor mentiuni de modificare a actului constitutiv al societatii fara avizul CSA sau pentru ca nu a facut dovada detinarii politei de asigurare de raspundere civila profesionala a brokerilor de asigurare valabila incepand cu data de 6 aprilie 2010.

Institutia a mai anuntat ca masurile dispuse in cazul celor trei societati nu au implicatii asupra contractelor de asigurare deja incheiate, acestea continuand sa isi produca efectele in conditiile stabilite la data semnarii.

Deciziile in cazul celor trei societati sunt publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 872/28.12.2010 si respectiv Partea I nr. 889/30.12.2010.