Ministerul Economiei va lansa la tranzactionare la BVB, in perioada iunie-decembrie, actiuni reprezentand cate 15% din capitalul Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si Romgaz, trei dintre cele mai importante companii energetice controlate de institutie, potrivit unui document citat de Mediafax.

Astfel, noi titluri ale transportatorului de energie Transelectrica si ale operatorului sistemului de transport al gazelor naturale Transgaz Medias vor fi disponibile din luna iunie, respectiv septembrie. Cele doua companii sunt listate deja la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu 11,5% din capital, respectiv 12,81% din titluri.

Cealalta companie, Romgaz Medias, va intra la tranzactionare in decembrie.

Totodata, institutia va oferi investitorilor de la BVB 9,84% din capitalul producatorului de petrol si gaze OMV Petrom (SNP).

Ministerul Economiei detine 73,69% din actiunile Transelectrica, 85% din capitalul Romgaz, 73,5% din titlurile Transgaz si 20,6% din OMV Petrom.

Un actionare semnificativ este Fondul Proprietatea, care detine 13,5% din titlurile Transelectrica, 15% din Romgaz si 14,98% din capitalul Transgaz.

Compania OMV Petrom este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni. In actionariat se regaseste si Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%.

In luna august a anului trecut Guvernul a decis sa vanda la bursa actiuni la Transelectrica, Transgaz si Romgaz, operatiune prin care estima ca ar obtine in total aproape 170 milioane euro.