Consiliul Concurentei a finalizat anul trecut 18 investigatii (din care 11 mai vechi de trei ani), in urma carora s-au aplicat amenzi de 31,49 milioane euro, comparativ cu sase anchete finalizate in 2009 si amenzi de 2,3 milioane de euro, arata raportul de activitate al autoritatii de concurenta, dat publicitatii marti. Pentru 2011, conducerea autoritatii a anuntat ca in prima parte a acestui an va finaliza investigatiile pe telecomunicatii si farmaceutice, iar pana la finalul anului investigatiile pe piata bancara, petrol si supermarket-uri.

  • Topul sanctiunilor in 2010: Posta Romana, Raiffeisen Bank si administratorii de fonduri de pensii private, cele mai mari amenzi

Anul trecut au fost sanctionate 49 de intreprinderi si o asociatie, CECCAR pentru practici anticoncurentiale, dar si pentru furnizarea de informatii inexacte (Raiffeisen Bank). Cea mai mare amenda pentru practici anticoncurentiale a fost primita de Posta Romana - 103,3 milioane lei (24,06 milioane euro). Pe locul secund ca valoare a amenzii primite s-a situat Raiffeisen Bank, sanctionata cu 14 milioane lei (3,4 milioane euro) pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul investigatiei privind piata romaneasca a serviciilor bancare si interbancare.

A treia mare amenda ca valoare aplicata in 2010 de Consiliul Concurentei, respectiv 5,2 milioane lei (aproximativ 1,22 milioane euro) a fost impusa pentru 14 agenti economici de pe piata administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii.

  • In 2011, Consiliul Concurentei si-a propus sa finalizeze investigatiile pe piata bancara, petrol si supermarket-uri

"In 2010 am reusit sa crestem mult numarul investigatiilor finalizate. A crescut cam de trei ori numarul de investigatii finalizate si cam tot de atatea ori a crescut si numarul anchetelor finalizate cu sanctiuni. Nu am reusit sa inchidem insa toate investigatiile mai vechi de trei ani, unul din obiectivele stabilite pentru 2009. Media investigatiilor noastre este de doi ani si este o o medie similara cu ce se intampla in majoritatea statelor UE", a declarat marti Bogdan Chiritoiu.

Potrivit acestuia, din investigatiile mai vechi de trei ani, autoritatea mai are de finalizat sase investigatii, printre care si cea a petrolului. In afara de acestea, autoritatea spune ca in prima parte a acestui an va finaliza investigatiile pe telecomunicatii si farmaceutice, care ar fi putut fi inchise inca de anul trecut.

"Avem cateva investigatii mari ramase de anul trecut: cele din comunicatii si o baterie mare de cazuri pe piata farmaceutica. Acestea vor fi in primul trimestru. (...) Urmeaza apoi sectoare mari pentru anul asta: investigatia pe banci inceputa in 2008, cea pe petrol si investigatia din 2009 privind lanturile de magazine", a mai spus Bogdan Chiritoiu.