Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput miercuri inspectii fiscale inopinate la companiile petroliere, actiuni care vizeaza in principal modul de formare a preturilor, profitului impozabil si inregistrarea cheltuielilor in contabilitate, a declarat Sorin Blejnar, presedintele ANAF.

"Sunt niste inspectii fiscale inopinate, pe anumite obiective, care vizeaza in principal modul de formare a preturilor, profitul impozabil si modul in care sunt inregistrate anumite cheltuieli in contabilitate", a spus Blejnar.

El a aratat ca, daca in urma acestor controale se vor constata nereguli, cum ar fi "mutari" de pe o firma afiliata pe o alta firma afiliata, Fiscul va declansa inspectie fiscala generala la compania respectiva.

"Deocamdata nu am niste elemente foarte clare. Abia in cursul acestei dupa-amiezi i-am chemat pe colegii din control sa-mi prezinte un raport al principalelor constatari", a mai spus seful ANAF.

Sorin Blejnar nu a precizat ce masuri ar putea fi luate in urma verificarilor, dar a amintit ca anul trecut, dupa finalizarea controlului la o anumita companie petroliera, autoritatea a impus acesteia plata unei sume de 55 milioane de euro.

Premierul Emil Boc a anuntat luni ca Guvernul poate introduce contramasuri specifice economiei de piata, precum impunerea unor impozite, impotriva producatorilor care cresc rapid si nejustificat pretul carburantilor.

El a precizat ca a solicitat Consiliului Concurentei sa verifice daca exista o situatie de monopol pe aceasta piata, cerand in acelasi timp Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sa analizeze profitul companiilor din domeniu.

Potrivit companiilor petroliere, preturile la pompa sunt influentate in principal de evolutia cotatiilor internationale ale petrolului si de evolutia cursului leu/dolar. Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, LukOil, MOL si OMV.

Piata distributiei de combustibili este investigata, inca din 2005, de Consiliul Concurentei.