Consiliul Concurentei a acordat prima imunitate la plata amenzii prin programul de clementa, companiei Radio Taxi, in cadrul investigatiei pe piata serviciilor de transport persoane in regim de taxi in municipiul Timisoara. In urma investigatiei, s-a constatat ca 11 companii cu activitate de dispecerat si operatori exclusivi de taximetrie au participat la o intelegere privind majorarea tarifelor pentru serviciile de transport persoane in regim de taxi, incepand cu luna decembrie 2007. Amenda totala aplicata de Consiliul Concurentei, in acest caz, este de 348.710 lei.

Radio Taxi, care are atat activitate de dispecerat, cat si de taximetrie (Total Radio Taxi si respectiv Extra Radio Taxi), a fost prima companie care a aplicat la politica de clementa si denuntat Consiliului Concurentei practicile anticoncurentiale. Ca urmare, compania a beneficiat de imunitate totala la amenda. Cea de a doua companie care a denuntat cartelul, Power Up, a beneficiat de o reducere a amenzii de 50%, tot in cadrul programului de clementa.

  • Alte 10 firme de taximetrie din Constanta, amendate cu peste 300.000 lei pentru constituirea unui cartel

Autoritatea a mai anuntat luni ca a mai sanctionat cu amenda in valoare de 302.325 lei, 10 companii din Constanta pentru participarea la un cartel de fixarea tarifelor pentru transportul de persoane in regim de taxi.

Cartelurile sunt intelegeri intre doi sau mai multi agenti economici concurenti care au ca rezultat denaturarea concurentei. Principalele tipuri de cartel sunt cele care vizeaza stabilirea preturilor si/sau impartirea pietelor.

Politica de clementa este un tratament favorabil aplicat de Consiliul Concurentei agentilor economici implicati intr-un cartel, care coopereaza cu autoritatea de concurenta in vederea descoperirii acestor practici anticoncurentiale.

Primul agent economic care informeaza Consiliul Concurentei cu privire la existenta unui cartel beneficiaza de imunitate la amenda. Daca exista si alte companii implicate in cartel, care colaboreaza cu Consiliul Concurentei, acestea beneficiaza de reducerea amenzii de pana la 50%.