Cursul petrolului ne da mereu dureri de cap. Se stie ca pretul este foarte putin elastic (asta insemnand ca oricat se va scumpi, lumea va continua sa il cumpere, la fel ca si painea), in ciuda protestelor la pompa ale nefericitilor soferi. Ieri, barilul Brent din Marea Nordului cu livrare in luna martie era cotat la 97,65 dolari la Londra (InterContinental Exchange – ICE), in scadere cu 73 de centi fata de inchiderea de vineri, scrie Dan Popa pe blogul lui.

La New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul de “light sweet crude” (WTI) cu livrare in februarie, inregistra si el un recul de 56 centi, ajungand la 90,98 dolari.

oil demand2

oil demand2

Foto: Hotnews

Cine produce si mai ales, cat petrol se foloseste in lume in cursul unui an? Datele le am de la OECD.

China, India si SUA sunt printre cei mai mari consumatori. Statele Unite consuma anual peste 800 de milioane de tone metrice, China circa 350 de milioane (dar in crestere consistenta) iar indienii isi taie si ei o felie de consum mai mare decat a Federatiei Ruse (semn al cresterii economice a Indiei). Romania se afla- potrivit ultimelor date raportate, la circa 10 milioane de tone metrice (in usoara scadere), dupa ce in 1978 consumam cam 18,7 milioane de tone- aproape dublu. Nu o spun nostalgic (ii rog pe cei de stanga sa se abtina), ci invocand dezvoltarea intensiva a industriei care consuma enorm.

Daca va uitati la graficul legat de diferenta dintre cat se produce si cat se consuma in Europa, o sa vedeti ca

oil production  consumption

oil production consumption

Foto: Hotnews

diferenta e consistenta. Desigur, ecartul este asigurat prin importuri. Probabil ca asistam la o cartelizare puternica a statelor din OPEC, care vor sa isi maximizeze profiturile, iar cum nimeni nu li se poate opune…

Bine, daca discutam strict despre evolutia de ieri a petrolului, trebuie sa avem in vedere ca SUA a celebrat luni Martin Luther King Day si pietele au fost cam goale de operatori.

Ne mai uitam apoi si la evolutia dolarului. Aprecierea sensibila a USD in fata euro face mai putin atractiva investitia in petrol pentru cei care detin alte devize decat dolarul. De asemenea, efectele inchiderii oleoductului Trans Alaska par a se fi estompat. Acest oleoduct, extrem de important va fi redeschis luni, din cate stiu eu. Iar semnalele date de ministrul iranian al petrolului (Massoud Mir Kazemi) cum ca un pret de peste 100 de dolari barilul nu ar trebui sa surprinda, trebuie citite ca un avertisment.

production by region

production by region

Foto: Hotnews

Dar sa revenim la canistrele noastre. Am vazut cam care e cererea de petrol, haideti sa ne uitam care e destinatia petrolului dupa ce a fost cumparat pe bani iata, atat de multi. Daca dati click pe graficul din stanga, o sa vedeti care sunt principalele destinatii. Cat merge in combustibilul pentru avioane, cat in alte directii si cum au evoluat aceste cereri de consum.

Am si o statistica pe tari, dar nu cred ca e mult mai relevant in acest moment. Mai bine ne uitam la alt lucru, de multi aratat cu degetul. Ponderea accizelor si a taxelor in pretul final.

Graficul il gasiti in dreapta si dand click, veti vedea cat din pret reprezinta partea Statelor.

Stim de la AFP ca Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a revizuit în uşoară creştere estimarea privind cererea de ţiţei în 2011, datorită reluării creşterii economice şi a sezonului de iarnă, se arată în raportul lunar al organizaţiei, publicat luni.

pret si taxe

pret si taxe

Foto: Hotnews

OPEC estimează cererea de ţiţei la 87,3 milioane de barili pe zi în 2011, fiind a patra lună consecutivă când OPEC revizuieşte în creştere cererea de ţiţei pentru anul în curs.

În plus, estimările privind creşterea mondială, şi iarna aspră, atât în Europa, cât şi în America de Nord, au influenţat previziunile OPEC: Toate acestea au dus la o creştere mai mare a cererii de ţiţei folosit pentru încălzire, precum şi la reducerea stocurilor de ţiţei, mai rapid decât de obicei în acest sezon.

Ţările OPEC, care produc aproximativ 40% din volumul total de ţiţei la nivel mondial, au remarcat că preţurile, care oscilau în decembrie între 85 şi 90 dolari pe baril, au înregistrat o medie de aproximativ 90 dolari de la începutul anului, o cifră care a fost depăşită doar în 2008, când cursul ţiţeiului a crescut peste pragul simbolic de 100 dolari, timp de mai multe luni.

Nu este exclusă nici creşterea speculativă a preţurilor: “Activităţile speculative ce ţin de livrarea de ţiţei … au atins un record în săptămâna cu 28 decembrie”, mai spun cei de la OPEC.

“Aceste preţuri nu se explică printr-un context al pieţei”, crede secretarul general al OPEC, Abdallah Salem el-Badri, într-un interviu pentru numărul de luni al cotidianului Wirtschaftsblatt, “speculanţii au prins ocazia şi au crescut preţurile”. Chestiune extrem de greu de demonstrat.

oil demand 1

oil demand 1

Foto: Hotnews

Abdallah Salem el-Badri a exclus o creştere viitoare a cotelor de producţie OPEC, doar pe baza majorării preţurilor de la finalul anului: “Observăm pieţele, iar OPEC va interveni pentru stabilizarea pieţei în caz de dezechilibre. Însă OPEC nu va interveni din cauza speculanţilor”, a explicat el.

Nivelul stocurilor rămâne consecvent, chiar dacă a cunoscut o scădere mai puternică decât de obicei din luna august, a mai precizat organizaţia. În Statele Unite, primul consumator mondial de hidrocarburi, stocurile depăşesc cu 75 milioane de barili în medie stocurile pe cinci ani.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa