Tribunalul Valcea a confirmat legalitatea amenzii aplicate de Consiliul Concurentei companiei Olanesti Riviera pentru refuzul de a se supune inspectiei inopinate a autoritatii de concurenta, se arata intr-un comunicat. In cadrul investigatiei pe piata furnizarii serviciilor de cazare si tratament balnear din Baile Olanesti desfasurata in anul 2009, Consiliul Concurentei a sanctionat societatea Olanesti Riviera cu amenda in valoare de aproximativ 100.000 lei pentru ca nu a permis accesul inspectorilor de concurenta la documentele companiei.

Olanesti Riviera a contestat in instanta aceasta decizie, dar Tribunalul Valcea, prin decizie irevocabila, a constatat legalitatea si temeinicia acestuia, respingand plangerea societatii.

Consiliul Concurentei a anuntat in noiembrie 2010 ca sapte companii au fost amendate cu 4,2 milioane de lei (circa 980.000 euro), deoarece au participat cu oferte trucate la o licitatie organizata in 2008 de Casa Nationala de Pensii (CNPAS) pentru atribuirea de bilete de tratament balnear in statiunea Baile Olanesti. Cele sapte companii amendate sunt Olanesti Riviera, Sind Romania, Barreco Lary, Omicron, Tour Alice, Hodo si Nex.

Autoritatea de concurenta a constatat existenta unei intelegeri prin care cele sapte societati din Baile Olanesti si-au impartit numarul de locuri si au stabilit tarifele ofertate in cadrul licitatiei.

Inspectia inopinata reprezinta cel mai important instrument de investigatie al autoritatii de concureta, datorita eficientei sale in obtinerea probelor asupra savarsirii de practici anticoncurentiale. Conform legii, in cazul in care o societate refuza sa se supuna inspectiei, Consiliul Concurentei poate aplica amenzi in valoare de pana la 1% din cifra de afaceri totala realizata de societate, in anul anterior sanctionarii.