Companiile Nuclearelectrica si Hidroelectrica, cei mai mari producatori de energie electrica din Romania, ar trebui listate la bursa in 2012, a declarat marti Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea. El a precizat ca acest lucru va permite celor doua companii sa-si creasca incasarile si profiturile si sa obtina fonduri pentru investitii.

"Cred ca cea mai mare provocare pe care o vom avea in urmatoarele luni va fi sa gestionam activ portofoliul si sa incercam sa aducem cit mai multe companii pe piata. La majoritatea acestor societati, Guvernul este actionar majoritar, iar efortul nostru va consta in a convinge Guvernul sa listeze aceste companii, inclusiv Romgaz, dar si Hidroelectrica si Nuclearelectrica, despre care noi credem ca ar trebui sa fie gata sa ni se alature pe bursa chiar din 2012", a declarat Konieczny.

Managerul de fond al Fondului Proprietatea a spus din nou ca nu i se pare o idee buna crearea celor doi giganti energetici, Electra si Hidroenergetica. Totodata, Konieczny a reluat ideea ca cele trei complexuri energetice din Oltenia trebuie sa fie restructurate si privatizate, nu incluse in programul Guvernului de infiintare a companiilor energetice nationale.

In urma cu o saptamana, Greg Konieczny a declarat ca Nuclearelectrica si Hidroelectrica sunt pregatite pentru a fi listate la bursa, precizand ca aceasta poate fi o solutie pentru sectorul energetic. Totodata, el a spus ca cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari si Craiova, ar trebui restucturate si apoi vandute.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica erau incluse la un moment dat pe lista companiilor de stat care urmau a fi listate la bursa, insa acest proces a fost blocat dupa ce autoritatile au decis ca cele doua companii sa faca parte din gigantii energetici Electra si Hidroenergetica.

Tribunalul Bucuresti a dispus in 6 ianuarie suspendarea hotararii AGEA Nuclearelectrica de infiintare a gigantului energetic Electra, la cererea Fondului Proprietatea. In 22 decembrie 2010, Fondul Proprietatea a formulat o cerere de chemare in judecata in contradictoriu cu societatea Nuclearelectrica prin care a solicitat pe calea unei cereri de ordonanta presedintiala suspendarea hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Nuclearelectrica din 19 noiembrie 2010 prin care a fost aprobata infiintarea Companiei Nationale Electra.