In Romania numarul de carduri Visa a ajuns la 6,56 milioane la final de 2010, cu 3% peste valoarea de acum un an, iar valoarea medie a unei tranzactii la comercianti a scazut cu 7%, spre 38,7 euro, arata raportul companiei. Sumele cheltuite pe carduri Visa la comercianti au crescut cu 19%, in timp ce ponderea Visa in totalul cheltuielilor de consum (inclusiv cele in numerar si cu alte carduri) a crescut cu 18% fata de anul anterior.

Numarul tranzactiilor cu carduri Visa la comercianti a crescut cu peste 27% in 2010, conform rezultatelor pe Romania anuntate de Visa Europe.

"In ultimii ani, romanii au trecut la platile fara numerar intr-un ritm tot mai accelerat, obiceiurile lor de plata devenind tot mai complexe: nu doar ca folosesc mai des cardurile la comercianti, ci au inceput sa le utilizeze si pentru plata taxelor si impozitelor. (...) In primele trei luni ale anului 2010, procentul romanilor care si-au platit taxele si impozitele cu cardul a fost mai mare decat in intregul an 2009", spune Catalin Cretu, director general Visa Romania.

In anul de raportare (octombrie 2009 - septembrie 2010), 32% din tranzactiile Visa au fost efectuate la comercianti, in timp ce volumul platilor facute cu carduri Visa in magazine a reprezentat 14% din totalul cheltuielilor realizate pe carduri Visa.

Sumele cheltuite pe carduri Visa la comercianti au crescut cu 19%, in timp ce ponderea Visa in totalul cheltuielilor de consum (inclusiv cele in numerar si cu alte carduri) a crescut cu 18% fata de anul anterior.

In ceea ce priveste cardurile de credit, avand in vedere mediul economic dificil din 2010, posesorii de carduri de credit s-au limitat preponderent la a cumpara produse esentiale. Valoarea medie a tranzactiei pe cardurile de credit a scazut cu 11,6%, indicand ca romanii au redus cheltuielile de mare valoare.