Pretentiile financiare pentru vatamarile corporale din accidente auto cresc de la an la an, in instanta nu este o practica unitara in acordarea despagubirilor, iar firmele de asigurari sunt obligate sa-si faca rezerve de daune la nivelul sumelor cerute in tribunale, limita unei despagubiri fiind in acest an de 3,5 milioane euro. Acestea sunt motivele, spun asiguratorii, pentru care ar fi necesar un nomenclator al sumelor ce s-ar putea plati in instanta pentru solicitarile de vatamari corporale. Primii pasi s-au facut la nivel statistic: in 2009 s-au solicitat 111 milioane de lei pentru astfel de cazuri si in final s-au platit circa 35 de milioane de lei.

AccidentFoto: AGERPRES
  • "Este in interesul nostru ca si companii de asigurari. In primul rand pentru ca in instanta practica nu este unitara. In al doilea rand pentru ca norma RCA privind rezerva de dauna ne obliga ca daca un caz ajunge in instanta sa constituim rezerva la nivelul pretentiilor cerute in instanta. Practica dovedeste ca pretentiile pentru vatamarile corporale cresc de la an la an. Avem nevoie de un nomenclator al daunelor", a declarat sambata Daniela Grigore, responsabil segmentul asigurari auto in cadrul UNSAR la un seminar pe teme de asigurari.

Caz in care se solicita 2,5 milioane de euro pentru vatamare corporala in 2010. In final s-ar putea plati sub 10%

Aceasta a dat ca exemplu un accident produs in 2010, la care suma despagubirii cerute a fost cea maxima pentru anul trecut.

  • "O companie de asigurari locala s-a confruntat in luna octombrie 2010 cu un astfel de accident in care s-a mers imediat in instanta si pretentia formulata a fost de 2,5 milioane euro adica limita maxima a despagubirii pentru vatamare corporala la nivelul anului 2010. Pe trecerea de pietoni, o doamna a fost omorata, in urma accidentului, iar pretentiile sunt formulate de sot si de copil. In acest caz asiguratorul trebuie sa faca o rezerva de 2,5 milioane euro desi in final probabil va plati sub 10% din aceasta suma", a spus Daniela Grigore.

Liviu Stoicescu, presedinte BAAR: Cazurile de 2 milioane de euro se solutioneaza in instanta la circa 100.000 euro

Ca in final intre suma solicitata in instanta si cea achitata in final este o mare diferenta este intarita si de Liviu Stoicescu, presedinte Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR).

  • "Cazuri in care se solicita doua milioane euro sau 1,5 milioane euro se solutioneaza in general la 100.000 de euro. (...) Este normal ca pentru un deget, avocatul sa solicite suma maxima de 2,5 milioane euro?", a precizat si Liviu Stoicescu, presedintele BAAR prezent la acelasi eveniment.

Si totusi, nu este firesc ca in cazul unei morti sa fie platita suma maxima?

  • "Nu. Cazul trebuie analizat, fiecare din ce familie venea, care este situatia materiala a mostenitorilor etc. Noi nu ne putem insa substitui instantelor", a mai precizat Stoicescu.

O companie de asigurari din Top 5, obligata recent sa plateasca daune pentru vatamari corporale de 750.000 de euro

​Limitele de despagubire la politele RCA:

a) pentru pagube materiale(per accident, indiferent de nr persoanelor prejudiciate), curs BNR la data accidentului)

- 500.000 euro – 2010

- 750.000 euro – 2011

- 1 milion euro – 2012

b) Pentru vatamari corporale (per accident, indiferent de nr persoanelor prejudoiciate):

- 2,5 milioane euro – 2010

- 3,5 milioane euro - 2011

- 5 milioane euro - 2012

Norme CSA

Daniela Grigore a dat si cazul uneia dintre cele mai mari despagubiri pentru vatamari corporale pe care a fost obligata pana acum sa o plateasca o companie de asigurari din Top 5 asiguratori locali. Intr-un accident din 2008, o tanara care avea 20 de ani si era pasager s-a ales cu fractura de coloana cu paralizia tuturor membrelor, grad de invaliditate I cu ingrijitor permanent. S-au solicitat daune pentru vatamari corporale, iar asiguratorul RCA a fost obligat in instanta la plata maxima de raspundere valabila la data producerii accidentului, respectiv 750.000 de euro.

Ce despagubiri pentru vatamari corporale au platit asiguratorii din UNSAR in 2009, pe cale amiabila si in instante

Recuperarea despagubirilor pentru vatamari corporale se poate face in doua feluri: pe cale amiabila, in urma negocierii cu asiguratorul RCA sau daca nu, in instanta, apeland la un avocat. Alarmati de cresterea pretentiilor pentru vatamari corporale si decese, asiguratorii spun ca ar fi necesar un nomenclator al sumelor care ar trebui platite in cazul acestor pretentii de despagubiri.

  • "Am facut niste pasi marunti, suntem la inceput. Deocamdata am facut o centralizare pentru anul 2009 a despagubirilor platite pentru vatamari corporale si deces in Romania de catre companiile membre UNSAR. Am vazut cat au platit companiile pe cale amiabila, cat pe instanta, cat reprezinta platile facute pe amiabil si in instanta din numarul solicitarilor, care sunt despagubirile in medie pe instanta si pe amiabil care s-au facut, de catre cine s-a solicitat ca grad de rudenie, etc. Sunt primii pasi, sunt doar cateva date statistice. Mai departe ne trebuie o echipa tehnica si niste medici cu ajutorul carora sa grupam aceste vatamari in anumite categorii. Dupa ce vom stabili un minim si un maxim pentru despagubirile pe o anumita grupa va trebui sa solicitam includerea acestor prevederi la nivel legislativ", a explicat Daniela Grigore.

Datele statistice la nivelul membrilor UNSAR, organizatie care reprezinta interesele asiguratorilor care genereaza circa 95% din subscrierile pietei locale de asigurari, arata ca in 2009 s-au platit indemnizatii totale (atat materiale cat si pentru vatamari corporale) de 1,5 miliarde lei. Din aceasta suma, doar circa 35 de milioane de lei o reprezinta indemnizatiile platite pentru vatamari corporale, in conditiile in care suma pretentiilor initiale a fost de 111 milioane de lei. Mai exact, pe cale amiabila de la asiguratorii RCA s-au solicitat 16 milioane lei si s-au achitat efectiv 2,7 milioane lei (circa 17%). In instanta, s-au solicitat 95 milioane de lei, din care s-au achitat 32 milioane lei (circa 33%).