Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 12% in 2010, sustinuta de afacerile din industria prelucratoare

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 7 februarie 2011, 10:15 Economie | Companii

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 12,0% in 2010, datorita avansului afacerilor din industria prelucratoare, insa a scazut in decembrie cu 4,9% comparativ cu luna anterioara, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Valoarea comenzilor noi primite anul trecut de companiile din industrie au fost cu 26,3% mai mari decat cele primite in anul anterior.

Avansul afacerilor din industrie in 2010 s-a datorat cresterii cu 12,9% a cifrei de afaceri din industria prelucratoare, in vreme ce industria extractiva a scazut cu 5,3%.

Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele. Astfel, afacerile din industria bunurilor de capital au urcat cu 18,8%, cele din industria bunurilor intermediare cu 16,1%, iar cifra de afaceri din industria energetica a avansat cu 15,1%. In industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de uz curent cifra de afaceri a crescut cu 6,6%, respectiv 0,4%.

Valoarea comenzilor noi din industrie s-a majorat anul trecut cu 26,3%, fiind inregistrate cresteri la toate grupele industriale. In industria bunurilor intermediare comenzile noi au urcat cu 33,4%, in industria bunurilor de
capital cu 28,3%, iar in industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de uz curent acestea au avansat cu 19,1%, respectiv 2,9%.

Cifra de afaceri din industrie a avansat in decembrie cu 19,4% comparativ cu aceeasi luna din 2009

In luna decembrie, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 19,4% fata de luna decembrie 2009, datorita avansului inregistrat in industria prelucratoare (+20,4%) si in industria extractiva (+1,4%).

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (+31,1%), industria bunurilor intermediare (+27,3%), industria bunurilor de capital (+25,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,3%) si industria bunurilor de uz curent (+2,0%).

Comenzile noi din industrie in luna decembrie 2010, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, au crescut pe ansamblu cu 42,3%, datorita cresterilor inregistrate la toate grupele industriale: industria bunurilor intermediare (+53,9%), industria bunurilor de capital (+43,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+22,8%) si industria bunurilor de uz curent (+11,9%).

Scaderea afacerilor din industria prelucratoare si industria extractiva in luna decembrie a influentat negativ cifra de afaceri din industrie

Comparativ cu noiembrie 2010, afacerile din industrie au scazut cu 4,9%, pe fondul reducerii cifrei de afaceri din industria prelucratoare (-5,1%) si industria extractiva (-0,2%).

In ceea ce priveste marile grupe industriale, s-au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri in industria bunurilor intermediare (-15,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-14,8%), industria bunurilor de capital (-3,6%) si industria bunurilor de uz curent (-0,3%). In industria energetica afacerile au crescut cu 23,9%.

Comenzile noi din industrie au crescut cu 1,6% comparativ cu luna precedenta, datorita cresterii industriei bunurilor de capital (+6,7%). Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (-24,5%), industria bunurilor de uz curent (-6,0%) si industria bunurilor intermediare (-0,6%).


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation: Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de cei 200.000 lei disponibili prin programul StartUp Nation si pentru a-ti dezvolta afacerea

Ai primit un acord de acceptare in programul StartUp Nation. Care sunt urmatorii pasi? Cu ce costuri te vei confrunta pentru a te putea folosi de acesti bani? Mai intai trebuie sa pui in practica ideea de business castigatoare, iar apoi sa iti cresti afacerea. Pentru asta ai nevoie, in primul rand, de clienti noi, strategii adaptate la nevoile pietei si de un ochi atintit permanent asupra propriei afaceri si asupra pozitionarii tale in cadrul unei oferte adesea variate.

692 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri