Nokia si Apple sunt doua companii despre care s-a discutat mult in ultimii 2-3 ani, insa sensul acestor discutii a fost complet diferit. Daca Apple a reusit mereu sa surprinda piata in sens pozitiv, in schimb Nokia este exemplul perfect de companie incremenita in proiect, multumita cu statutul de lider de piata, fara o directie clara si o strategie de dezvoltare bine definita, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In acest context, cred ca ar fi util sa facem o comparatie intre rezultatele financiare obtinute de Nokia si Apple din 2005 incoace.

In 2005, 2006 si 2007, profitul finlandezilor era triplu fata de cel al americanilor, vanzarile fiind de asemenea triple, click pe graficul alaturat pentru detalii. In 2008 Nokia a inceput sa “gafaie”, iar in 2009 Apple a inregistrat un profit de 2,5 ori mai mare decat Nokia, anul 2010 fiind chiar umilitor din acest punct de vedere.

Tot in 2005-2007, Nokia controla mai mult de jumatate din piata mondiala a smartphone-urilor, restul concurentilor inregistrand cote de piata mai mici de 10%. Cu alte cuvinte, era un urias printre pigmei. Lucrurile s-au schimbat dramatic in 2009 si 2010, finlandezii ajungand in T4.09 la o cota de piata de 45%, iar in T4.10 la doar 30%, platforma Symbian fiind depasita in ultimul trimestru al anului trecut de Google Android. In acelasi timp, Apple a ajuns sa detina 16% din piata mondiala, iar viitorul nu suna deloc bine pentru finlandezi.

In ce priveste valoarea de piata, daca in urma cu doar trei ani, cele doua companii erau la egalitate, ambele avand o capitalizare in jurul a 150 miliarde dolari, in acest moment valoarea de piata a Apple este de 7,7 ori mai mare decat cea a Nokia.

Mai mult, Nokia a adus investitorilor o pierdere de 50% in ultimii 5 ani – pentru comparatie, in aceeasi perioada, valoarea actiunilor Apple a crescut cu 380%, cea a actiunilor RIM (producatorul BlackBerry) a crescut cu 156%, iar cea a actiunilor HTC cu 73%, detalii alaturat.

Presa a scris miercuri despre e-mailul “disperat” trimis angajatilor de seful Nokia, in care acesta spunea ca fara o regandire a strategiei de dezvoltare, compania va continua sa piarda teren in fata rivalilor. Investitori au reactionat pozitiv la acest dus rece, actiunile Nokia crescand cu 4% ieri.

De la a recunoaste insa ca exista o problema, si pana a scoate pe piata telefoane care sa rivalizeze cu cele ale concurentilor este o cale lunga, pe care Nokia trebuie sa demonstreze ca este in stare sa o parcurga.

Citeste si: Valoreaza Facebook $50 miliarde?

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.