Serviciul Federal Antimonopol din Rusia a deschis un proces impotriva unor filiale ale gigantilor petrolieri TNK-BP si Lukoil pentru intelegere asupra preturilor la carburanti, informeaza publicatia RIA Novosti. Institutia rusa acuza companiile de fixarea preturilor la benzina AI-80 in regiunea Saratov.

Filiala companiei TNK-BP, Saratovnefteproduct, sustine ca detine o cota de piata de 45% in regiune, în timp ce Nizhnevolzhsknefteproduct, filiala a LUKoil detine 25%.​

LuKoil detine in Romania o cota de circa 20% pe piata carburantilor. In prezent, piata carburantilor din Romania este dominata de Petrom cu o cota de circa 30%, urmata de Rompetrol si Lukoil cu cate 20%, restul fiind detinut de Mol, Agip, OMV Romania si benzinarii particulari.

Premierul Emil Boc a solicitat ANAF declansarea inspectiilor fiscale generale la societatile care au majorat pretul carburantilor, precum si o analiza suplimentara din partea Consiliului Concurentei.

Pretul carburantilor la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

Concluzia rezulta din raportul intocmit de ANAF in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina.