Controalele Curtii de Conturi au scos la inveala o serie de ilegalitati la compania producatoare de gaze naturale "Romgaz". Platile ilegale facute de Romgaz in 2009 au determinat prejudicii de circa 92,6 milioane de lei. Banii au fost cheltuiti pe lucrari de proiectare necontractate, pe achizitii de bunuri care nu au fost livrate sau pe achizitii de bunuri supraevaluate, potrivit raportului Curtii de Conturi pe 2009.

Principalele nereguli depistate la Romgaz

  • Efectuarea de plati suplimentare de 3.212 mii lei reprezentand contravaloare lucrari de proiectare, executie si asamblare compresoare, necontractate.
  • Efectuarea de plati suplimentare de 29.038 mii lei reprezentand bunuri (surse de energie electrica si skiduri racitor) nelivrate si nereceptionate.
  • Achizitia de bunuri (compresoare, piese de schimb pentru compresoare, tevi si fluide) la preturi supraevaluate prin nerespectarea regulilor de estimare a valorii contractelor si de selectare a procedurilor de atribuire a acestora, fapt ce a determinat efectuarea de plati suplimentare de 60.366 mii lei.

Pe langa aceste nereguli au fost constatate si altele. De exemplu, au fost executate lucrari de investitii fara a avea la baza autorizatii de functionare emise de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In timpul auditului, Romgaz a virat suma de 897 de mii de lei conform destinatiilor legale.

De asemenea, s-a constatat ca a fost diminuata redeventa datorata statului cu 3,5 milioane de lei, la care se adaugau majorarile de intarziere de 2,6 milioane de lei. Redeventa a fost diminuata ca urmare a aplicarii eronate a pretului de referinta stabilit de ANRE la calculul valorii productiei de gaze naturale extrase din productia interna, la momentul extractiei si nu la momentul scoaterii din depozitele de inmagazinare. Suma datorata, 6,1 milioane lei, a fost recuperata in timpul auditului.