Bancile isi recupereaza cea mai mare parte a datoriilor in cazul companiilor aflate in insolventa, avand in vedere ca au garantii pe creditele acordate, in vreme ce furnizorii au cel mai mult de suferit, potrivit lui Andrei Cionca, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania.

"Bancile recupereaza cea mai mare parte a datoriilor pentru ca au si garantii pe creditele acordate, apoi statul, care din fondurile libere recupereaza cu prioritate, in timp ce furnizorii isi acopera cea mai mica parte din creante", a declarat Andrei Cionca.

Radu Lotrean, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania, a adaugat ca, de regula, salariatii isi recupereaza toate datoriile, pentru ca marea majoritate a creditorilor sunt constienti ca firma nu poate fi redresata fara salariati.

Casa de Insolventa Transilvania, cel mai mare jucator de pe piata administratorilor judiciari, a administrat anul trecut aproape 170 de companii aflate in insolventa, ale caror datorii se apropie de 800 milioane de euro, in vreme ce activele detinute sunt evaluate la 350 milioane de euro. Reprezentantii firmei arata ca procentul de recuperare a datoriilor este, in medie, de 30%.

Ei au mai precizat ca societatea nu a incercat anul trecut sa valorifice activele firmelor aflate in insolventa pentru ca piata nu a putut absorbi aceasta oferta. Casa de Insolventa Transilvania a inceput insa in acest an sa valorifice activele din portofoliu, "pentru ca noi simtim sa incet-incet motoarele economiei se repornesc", a mai spus Andrei Cionca.

In portofoliul casei de insolventa se gasesc companii precum Diverta, Leonardo, Flanco, Boom TV si centrele comerciale City Mall, Tiago Malls si Armonia.