Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a scazut in luna ianuarie ca serie bruta cu 29,4% fata de luna anterioara si cu 5,7% fata de aceeasi luna din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile din comertul cu amanuntul au crescut cu 1,7% comparativ cu luna decembrie, insa s-au redus cu 5,6% fata de ianuarie 2010.

Comparativ cu luna precedenta, scaderea ca serie bruta a volumului cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul s-a datorat scaderilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-33,0%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-28,9%) si la vanzarile de produse nealimentare (-26,5%).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, avansul de 1,7% din ianuarie a venit pe fondul cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+6,5%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,1%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, in magazine specializate a scazut cu 4,6%.

Fata de luna ianuarie 2010, scaderea de 5,7% (serie bruta) s-a datorat reducerii afacerilor din comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-15,4%) si a vanzarilor de produse

alimentare, bauturi si tutun (-7,4%). Vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 0,5%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna ianuarie 2011, comparativ cu luna ianuarie 2010 a inregistrat o scadere cu 5,6% datorata scaderii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-15,4%), a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-7,9%) si a vanzarilor de produse nealimentare (-0,9%).