Ministerul Economiei a primit sase propuneri de intermediere a ofertei publice secundare de vanzare a pachetului de 9,84 % actiuni de la OMV Petrom S.A. Intermediarul poate fi o societate de servicii de investitii financiare, institutie de credit sau sindicat de intermediere. Ofertele au fost depuse de societati de servicii de investitii financiare, institutii de credit si sindicate de intermediere. Oferta este derulata de catre Ministerul Economiei, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

Anuntul publicitar privind selectarea intermediarului a fost publicat pe 15 martie in doua publicatii interne - Adevarul si Ziarul Financiar, intr-o publicatie de profil de larga circulatie internationala - Financial Times, precum si pe site-ul oficial al institutiei.

Pana la data de 16 martie 2011, ora 12:00, termenul limita de depunere a ofertelor de intermediere, au fost depuse un numar de 6 oferte din partea urmatoarelor entitati:

  • Sindicatul format din: BANCA COMERCIALA ROMANA, J.P. MORGAN, ERSTE GROUP BANK, SSIF INTERCAPITAL INVEST SA;
  • Sindicatul de intermediere constituit din: RENAISSANCE CAPITAL LIMITED, EFG EUROBANK SECURITIES, BT SECURITIES, SC ROMCAPITAL SA;
  • Consortiu: MORGAN STANLEY & Co International plc, RAIFFEISEN CAPITAL & INVESTMENT SA, RAIFFEISEN CENTROBANK AG;
  • Consortiu: NOMURA INTERNATIONAL Ltd, ALPHA BANK ROMANIA, ALPHA FINANCE ROMANIA;
  • Consortiu: UNICREDIT CAIB SECURITIES ROMANIA SA, GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL, UNICREDIT BANK AG
  • Consortiu: UBS Limited, ING BANK NV, ING BANK NV AMSTERDAM -Sucursala Bucuresti.

Comisia numita prin ordin al ministrului economiei impreuna cu reprezentantii consultantului care acorda serviciile de asistenta juridica in cadrul acestui proces, respectiv Societatea Civila Profesionala cu Raspundere Limitata Bostina si Asociatii, vor proceda in perioada imediat urmatoare la analizarea

documentelor de participare si a ofertelor de intermediere, in conditiile Caietului de sarcini achizitionat de ofertanti.

Etapele principale ale procesului de selectare a Intermediarului derulate de catre Ministerul Economiei.

  • Analiza documentelor de participare;
  • Analiza si evaluarea ofertelor tehnice;
  • Deschiderea ofertelor financiare, punctarea ofertelor depuse, conform prevederilor Caietului de sarcini si selectarea ofertantului castigator care intruneste cel mai mare numar de puncte (Intermediarul);
  • Negocierea si semnarea contractului de intermediere cu Intermediarul selectat.

"Numarul mare de firme specializate participante si anvergura acestora confirma interesul deosebit acordat acestui proces si reprezinta premize incurajatoare pentru realizarea obiectivelor avute in vedere de Guvernul Romaniei de atragere de resurse financiare si consolidare a pietei de capital romanesti", potrivit Ministerului Economiei.

Ministerul Economiei detine 20,6% din capitalul OMV Petrom, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 20,11%. Actionarul majoritar al producatorului de petrol si gaze este grupul austriac OMV, cu 51,01% din actiuni.

Guvernul a aprobat, anul trecut, vanzarea pe bursa a 9,84% din capitalul producatorului de petrol si gaze OMV Petrom.