Exporturile de armament ale Frantei s-au redus la jumatate in 2010, scazand de la 8 miliarde de euro in 2009 la 4,3 miliarde, in conditiile in care Parisul a intampinat dificultati mari in incercarile de a vinde in strainatate avionul Rafale, scrie cotidianul Les Echos, citat de AFP.

Cifra a luat in calcul valoare contractelor semnate si pentru care clientii au platit avansul prevazut, precizeaza cotidianul, care citeaza surse concordante.

Dupa cativa ani de progres, exportatorii francezi au regresat din nou la nivelul anului 2005, dupa suma record din 2009, realizata in special pe seama marilor contracte de vanzari de submarine si elicoptere in Brazilia.

In urma cu un an, Franta spera la exporturi de 10 - 12 miliarde pentru 2010, dar mai multe tari nu si-au concretizat interesul pentru achizitionarea avionului multirol de lupta Rafale.

Aparatul concureaza in Brazilia cu F/A-18 al americanilor de la Boeing si cu suedezul Gripen (Saab, Suedia) pentru un contract major de 38 de avioane. Dar contractul, prezentat de Paris ca fiind castigat la finele lui 2009, nu a fost semnat nici acum.

Franta negociaza in paralel, din 2008, un contract cu Emiratele Arabe Unite, pentru 60 de aparate. Avionul de vanatoare a fost propus printre altele Indiei, Kuweitului, Greciei si chiar Libiei, unde aceste avioane ataca acum tinte ale colonelului Gaddafi.

Franta este unul dintre cei mai mari exportatori din lume, alaturi de Italia, Rusia, Marea Britanie si numarul unu, Statele Unite.

Grupul britanic de aparare BAE Systems a devenit cel mai mare producator din lume in 2008, loc care a revenit pentru prima oara unui grup din afara Statelor Unite, potrivit raportului pentru 2010 al Institutului international de cercetari pentru pace (Sipri), "think-tank" de referinta in materie de armament.