Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a semnat un contract de modernizare a drumului national 5 Bucuresti - Adunatii Copaceni in valoare de 80,26 milioane lei, fara TVA, finantat in proportie de 69,25% de catre Uniunea Europeana. Contractul a fost atribuit, prin licitatie deschisa, companiei Romstrade, controlata de omul de afaceri Nelu Iordache. Compania are incheiate numeroase contracte cu statul, mai ales pentru intretinerea si reabilitarea drumurilor nationale si autostrazilor, dar si pentru largiri de drumuri.

Sectorul care va fi modernizat se intinde intre km 7+573 si km 19+220. Lucrarile vizeaza asigurarea infrastructurii de baza necesare cererii de transport in crestere catre granita cu Republica Bulgaria, respectiv Vama Giurgiu.

Practic, Romstrade va primi circa 6,6 milioane de lei, fara TVA, (aprox.1,6 milioane de euro) pentru modernizarea unui kilometru de drum national.

Finantarea nerambursabila a Comisiei Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regionala se ridica la 55,6 milioane lei, diferenta pana la valoarea totala fiind asigurata de la bugetul de stat. Durata contractului este de 24 de luni, la care se adauga 48 de luni perioada de garantie a lucrarilor executate.

"Dupa finalizarea modernizarii DN 5 se previzioneaza o scadere a costului de operare a vehiculelor cu 15-36% anual, economii de 30-50% la timpul de operare pentru vehicule cu gabarit usor si greu anual, o crestere de trafic cu 4% si o scadere a accidentelor de circulatie cu 10%", informeaza CNADNR.

Romstrade participa si la licitatiile demarate de CNADNR pentru constructia tronsoanelor de autostrada Nadlac-Arad si Orastie-Sibiu.