Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis joi inchiderea permanenta a rafinariei Arpechim, dupa ce compania nu a identificat un "cumparator credibil care sa dispuna de expertiza si resursele financiare necesare operarii intr-un mod sustenabil si in siguranta a rafinariei", se arata intr-un comunicat al producatorului de petrol. Reprezentantii companiei anunta ca salariatii ce vor fi disponibilizati vor beneficia de plati compensatorii si alte masuri de protectie sociala in valoare totala de circa 10 milioane de euro.

"Decizia a fost luata in sedinta Consiliului de Supraveghere care a avut loc in data de 24 martie 2011 si este in conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile specificului de companie integrata al Petrom si de a creste eficienta. (...) Pe de alta parte, investitiile in rafinaria Arpechim constituie o provocare avand in vedere ca este o rafinarie fara iesire la mare, care importa titei si, in principal, exporta produse finite. In Europa, o serie de alte rafinarii, cu o tehnologie mai avansata si cu o pozitionare mult mai buna decat Arpechim se confrunta cu aceeasi situatie, fiind deja inchise sau neutilizate", se arata in comunicat.

Potrivit lui Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare, conducerea Petrom a evaluat doua opriuni pentru Arpechim, respectiv inchiderea sau vanzarea.

"Propunerea inchiderii permanente a Arpechim a venit dupa ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumparator capabil sa faca toate investitiile necesare pentru operarea in siguranta si in mod sustenabil a rafinariei. In plus fata de provocarile economice fundamentale - rafinarie mica, ineficienta si fara iesire la mare - mediul international pentru aceasta industrie constituie un context nefavorabil, cu mai multe rafinarii inchise sau urmand a fi inchise in Europa, dupa incercari nereusite de vanzare", a declarat Neil Anthony Morgan.

Reprezentantii companiei petroliere mai arata ca decizia nu va avea un impact negativ in ceea ce priveste aprovizionarea pietei de carburanti din Romania. Dupa oprirea permanenta a rafinariei, o serie de rezervoare, infrastructura logistica si facilitatile auxiliare vor continua sa fie exploatate ca si depozit. In acest scop, un numar corespunzator de angajati vor continua sa desfasoare activitati.

Potrivit informatiilor furnizate HotNews.ro de reprezentantii Petrom, in acest moment, aproximativ 700 de persoane lucreaza in cadrul Arpechim, iar restructurarea locurilor de munca se va realiza treptat, avand in vedere faptul ca angajatii vor fi implicati in operatiunile de inchidere.

"De asemenea, un anumit numar de salariati vor continua sa lucreze in cadrul depozitului. Asa cum am comunicat, dupa oprirea permanenta a rafinariei, o serie de rezervoare, infrastructura logistica si facilitatile auxiliare vor continua sa fie utilizate ca si depozit. In acest scop, un numar corespunzator de angajati vor continua sa desfasoare activitati", au mai aratat acestia.

Salariatii afectati de inchiderea definitiva a rafinariei vor primi plati compensatorii, a caror valoare variaza in functie de vechime. "Pe langa platile compensatorii, Petrom s-a angajat sa suporte cheltuielile in cazul in care fostii salariati se inscriu la cursuri de recalificare. In plus, compania sprijina salariatii disponibilizati in vederea reintegrarii acestora pe piata fortei de munca, prin intermediul Centrelor de Tranzitie. Acestea au rolul de a oferi, in functie de optiunile personale, servicii de reintegrare pe piata fortei de munca sau servicii necesare deschiderii unei afaceri", spun reprezentantii companiei.

Valoarea totala a platilor compensatorii si a altor masuri de protectie sociala se va ridica pana la circa 10 milioane de euro.

Situata intr-o arie industriala din sudul Romaniei, in apropierea orasului Pitesti, Arpechim are o capacitate nominala de circa 3,5 milioane tone/an. Arpechim a fost initial proiectata ca parte a unui complex petrochimic; prima instalatie a fost inaugurata in 1964, iar in 1971 rafinaria a fost integrata cu complexul petrochimic.