Guvernul va trebui sa se retraga din Consiliul Economic si Social (CES) si sa lase loc reprezentantilor societatii civile, care alaturi de sindicate si patronate, vor forma un Consiliu National Tripartit pentru Dialog Social, a declarat Ioan Botis, ministrul muncii, pentru HotNews.ro. "Va fi un for de dezbatere", dupa modelul Comitetului Economic si Social European, a precizat Botis. Reprezentantii societatii civile vor fi numiti de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii. Printre acestia se vor afla reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si ai organizatiilor de pensionari, dar si alte categorii.

Ministrul a explicat ca acest "for de dezbatere" va avea in componenta 15 membri numiti de patronate, 15 numiti de sindicate si 15 reprezentand societatea civila. De altfel, acestea sunt prevederi cuprinse in Legea Dialogului Social, proiect aflat in dezbatere publica.

Potrivit proiectului, cei 15 membri, reprezentand societatea civila, vor fi numiti din cadrul structurilor cooperatiste, profesiunilor liberale, organizatiilor pentru protectia consumatorilor, comunitatii stiintifice si academice, organizatiilor de agricultori, organizatiilor de pensionari, organizatiilor comunitatilor locale, asociatiilor care reprezinta familia si persoanele cu dizabilitati si alte organizatii neguvernamentale.

Fiecare confederatie patronala sau sindicala reprezentativa la nivel national are de drept cel putin un loc in Consiliul Economic si Social, se mai arata in proiect. Repartizarea locurilor aferente fiecarei organizatii patronale si sindicale in Consiliul Economic si Social se face proportional cu numarul total de membri de sindicat al fiecarei confederatii, respectiv numarul total de angajati din unitatile membre ale confederatiei patronale, inainte de nominalizarea acestora in Consiliul Economic si Social.

Fiecare confederatie patronala si sindicala reprezentativa la nivel national, precum si organizatie a societatii civile, care detine unul sau mai multe locuri in Consiliul Economic si Social, nominalizeaza persoana sau persoanele, dupa caz, care urmeaza sa ii reprezinte in cadrul Consiliului Economic si Social.

Membrii Consiliului Economic si Social sunt numiti pe o perioada de 4 ani. Mandatul membrilor poate fi reinnoit.