Plenul Senatului a adoptat, luni, legea de aprobare a OUG 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri care spune ca tinerii in varsta de pana la 35 de ani pot primi de la stat alocatii financiare nerambursabile in cuantum de maximum 50%, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 de euro, daca angajeza cel putin doua persoane si reinvestesc anual 50% din profit. In plus, tinerii sunt scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.

Plenul SenatuluiFoto: AGERPRES

Comisia economica, industrii si servicii a intocmit un raport favorabil fata de actul normativ. Legea a primit 67 de voturi "pentru", 36 de voturi "impotriva" si 4 "abtineri".

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este camera decizionala in acest caz.

In cadrul dezbaterilor din plen, senatorii opozitiei au atacat fie caracterul de "urgenta" a ordonantei emise de guvern, fie s-au legat de pragul de varsta stabilit la 35 de ani pentru intreprinzatorii eligibili.

Senatorul PSD, Adrian Tutuianu: "Primul lucru care-l fac e sa atrag atentia atunci cand incalcam Constitutia. Am s-o fac si de data asta chiar daca unor colegi li se pare putin grav sa incalci Constitutia. V-as ruga sa observati avizul Consiliului legislativ care spune ca aceasta situatie extraordinara nu este justificata si ca o ordonanta de urgenta a guvernului nu se cerea, deci am incalca dispozitiile Constitutiei. Guvernul ne trateaza ca un ghiseu si ne trimite ordonante de urgente".

"Acest guvern, dupa ce a omorat cateva sute de mii de microintreprinderi, vine acum si incearca sa infiinteze cateva sute-mii de microintreprinderi. De ce nu a putut sa le salveze atunci cand a trebuit? Si as vrea sa stiu care este explicatia pentru care guvernul sustine doar societatile cu raspunderile limitate?", a mai continuat Tutuianu.

Senatorul PNL, Varujan Vosganian, s-a aratat de parere ca Legea este descriminatorie in randul intreprinzatorilor si a caracterizat-o ca fiind "usor comunista".

"Stimati colegi, in principiu grupul liberal este de acord cu astfel de masuri, dar nu e de acord cu aceasta masura. Aceasta masura este usor comunista, ma gandesc la faptul ca aceasta OUG separa din nou oamenii pe categorii biologice. As vrea sa spun, ce obligatii in plus are un parinte cu doi copiii de 40 de ani si un om de 30 de ani care nu are nicio obligatie? De ce acest act normativ nu vine sa sprijine pe toti? Intreb guvernul, daca chiar vrea sa ofere solutii pentru piata de munca, de ce socoteste ca fiind merituos sa porneasca in lumea afacerilor un tanar de 30 de ani si considera nemerituos un tanar de 40 de ani. Cred ca este un proiect care vrea sa ofere munitie de natura propagandistica", a declarat Vosganian.

"Domnul Vosganian are dreptate. Aici initiativa aceasta care sintetizeaza mai multe initiative care au trecut prin parlament trebuie sprijinita si sustinuta si din mers, poate fi imbunatatita. Stim ca dupa aprobarea unei initiative, urmeaza din partea colegilor o imbunatatire continua", a declarat senatorul UDMR, Tiberiu Gunthner.

Secretarul de stat, Valentin Iliescu, reprezentant al guvernului in Parlament a declarat ca "daca guvernul ar fi avut mai multe resurse financiare, poate am fi incercat sa facem si mai multe si sa alocam sume si mai mari".

"Eu cred ca guvernul a facut o greseala ca nu a venit cu o astfel de lege mai din timp. Eu nu cred ca este o neconstitutionalitate, ci cred ca este o oportunitate, care, poate, guvernul ar fi trebuit s-o faca mai demult. Am mers pe ideea pe tineri la prima afacere. Asta este nivelul posibilitatii noastre de acum, dar este o oportunitate pe care unii tineri sunt convins ca vor dori sa profite de ea. Guvernul si-a propus prin aceasta OUG sa acorde un sprijin tinerilor care astazi pleaca in numar mare pentru ca nu au nicio posibilitate reala", a declarat Valentin Iliescu.

De ce avantaje beneficiaza intreprinzatorii debutanti

Cei care indeplinesc conditiile impuse prin OUG 6/2011 pot beneficia prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM) de alocatii financiare nerambursabile in cuantum de maximum 50%, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 de euro, insa finantarea va fi aprobata numai in momentul in care antreprenorul dovedeste ca detine suma necesara confinantarii.

Actul normativ mai spune ca tinerii vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.

"Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se utilizeaza venitul brut realizat lunar, la care asiguratul datoreaza contributia individuala de asigurari sociale", se mentioneaza in document.

Tinerii mai primesc si garantii de la Fondul de Garantare a Ceditelor pentru Inteprinderile Mici si Mijlocii, in limita sumei de 80.000 de euro, pentru creditele luate pentru finantarea planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM.

In plus, antreprenorii vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului.

Potrivit actului legislativ, intreprinzator debutant e acea fima care are mai putin de trei ani de la data inregistrarii firmei si pana in momentul in care solicita finantare si daca cifra de afaceri pe anul in curs a microintreprinderii este mai mica de 500.000 euro.

La inceputul anului, premierul Emil Boc a anuntat ca bugetul alocat acestui program pentru 12 luni va fi de 10 milioane euro , iar tinerii vor fi sprijiniti astfel sa deschida cel putin o mie de firme.

Pana la aceasta data, pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM) s-au inscris 640 de firme. Pe baza unei grile de calcul, expertii vor selecta beneficiarii banilor de la stat. Inscrierea in program se poate face online, pe site-ul www.aippimm.ro.

Citeste aici mai multe detalii cu privire la OUG 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri