"Magiunul de prune Topoloveni" a devenit primul produs romanesc in topul calitatii europene. Produsul ar putea sa dispara insa in curand de pe rafturile unor hypermarketuri din tara din cauza conditiilor impuse, spunela RFI reprezentanta producatorului, Bibiana Stanciulov. "Taxele vor fi mai mari decat pana acum si noi nu le putem suporta".

Magiunul Topoloveni se alatura de vineri celor peste 1000 de produse agricole si alimentare protejate de sistemul de calitate european al denumirilor de origine protejata. In Romania insa producatorul este gata sa rezilieze contractele cu reprezentantii a doua hypermarketuri dupa ce acestia au decis sa mareasca taxele.

Bibiana Stanciulov, directorul general al societatii care produce magiunul, explica: "se doreste sa mi se impuna niste conditii cu care nu pot sa fiu de acord, nu pot sa intru sub pretul meu de productie. Este mult prea mult pentru orice intreprindere mica si mijlocie, asa cum suntem noi. Sunt acele conditii de raft, taxele vor fi mai mari decat pana acum si noi nu le putem suporta. Noi de trei ani de cand am aparut pe piata nu am modificat preturile in conditiile in care s-a modificat materia prima, pentru ca de anul trecut producatorii de prune nu au mai primit subventii de la Ministerul Agriculturii, s-a modifcat combustibilul si automat gazele, noi nu am modificat pretul."

"In acest moment suntem in discutii de reziliere a contractului cu doua hypermarketuri, inca nu le voi spune numele. Imi pare rau dar este o piata neprietenoasa, ca sa vorbesc in termeni cordiali. Sa nu uite aceste entitati economice ca in Romania fac banii si pleaca intondeauna cu profiturile in afara Romaniei. Sa nu ne mai considere niste mici slujbasi, niste mici inexistenti pentru ca iata un produs romanesc se inregistreaza intre cele aproape 1000 de produse europene".

Dupa ce a semnat decizia de inregistrare a produsului romanesc in registrul denumirilor de origine si indicatiilor geografice protejate, comisarul pentru agricultura, Dacian Cilos a declarat ca: "Romania are traditii locale, agricole si alimentare, cu un potential exceptional. Recunoasterea europeana pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea si protejarea produselor de calitate romanesti, in Europa si in afara ei. Ii felicit pe producatori pentru acest succes si sper ca si altii le vor urma exemplul".