Reprezentantii companiei spun ca in termen de o luna vor finaliza revizuirea proiectului si pregatirea documentatiei de atribuire pentru lansarea noii licitatii.
- Reprezentantii CNADNR au afirmat ca masura a fost luata ca urmare a refuzurilor repetate ale Colas de a continua executia lucrarilor. CNADNR sustine ca firma franceza a invocat "diverse motive pentru a justifica intarzierile". Rezilierea a avut loc in conditiile lipsei unei "planificari si mobilizari corespunzatoare, precum si lipsa aprovizionarii cu materiale".
- Pana la acest moment, Colas nu a finalizat proiectarea pe o lungime de aproximativ 14 km din cei 20,3 km si nu a obtinut avizele si acordurile necesare, inclusiv Autorizatia de Construire, insa solicita costuri suplimentare importante si prelungirea termenului de executie cu 24 de luni.
- "Totodata, pe sectorul de 5,5 km aflat in executie, lucrarile au fost incepute cu intarziere in vara anului 2010, iar incepand cu luna octombrie 2010 executia lucrarilor la podete si structuri a fost oprita de Inspectoratul de Stat in Constructii ca urmare a nerespectarii de catre antreprenor, in calitatea sa de Proiectant, a prevederilor Legii 10/1995 privind calitatea in constructii. Mai mult, lucrarile de descarcare arheologica ce sunt in sarcina Antreprenorului nu sunt finalizate, iar Colas a inceput retragerea utilajelor de pe santier", sustine CNADNR.
- "Colas a obtinut in martie 2009 contractul pentru construirea sectiunii de autostrada Cernavoda-Medgidia. Colas a primit ordinul de serviciu de a incepe lucrarile pe 4 iunie 2009. Initial, proiectul a fost programat sa fie finalizat in doi ani, iar terenurile sa fie puse la dispozitia companiei incepand cu 15 iunie 2009. Din cele 20 de kilometri de autostrada, doar un segment de 5 kilometri a fost pus la dispozitia Colas pe 12 iulie 2010. Incepand cu aceasta data, Colas a mobilizat toate resursele necesare pentru lucrarile de pe aceasta sectiune de autostrada. Pe 22 martie 2011, a fost eliberat terenul si notificata autorizatia de construire pentru o noua sectiune, de data aceasta de 1,2 kilometri. In ceea ce priveste restul de 14 kilometri, traseul ar trebui modificat din cauza descoperirilor arheologice din 2009. Colas asteapta decizia finala privind noul traseu, urmand ca sa i se puna la dispozitie terenul si autorizatia de constructie. Colas colaboreaza activ cu CNADNR pentru a gasi solutii pentru buna functionare a acestui proiect", se arata in informarea transmisa HotNews.ro.
fie de comun acord, fie unilateral in cazul in care una din parti nu isi indeplineste obligatiile contractuale in mod repetat si cu rea vointa.
in cazul de fata, avand in vedere ca cnadnr este firma care a reziliat unilateral contractul, se poate presupune ca a fost indreptatita sa o faca.
firma franceza trebuie insa sa dea in judecata cnadnr, in cazul in care considera nejustificata rezilierea.
daca firma franceza castiga procesul, abia atunci putem emite pareri referitoare la coruptie, cum zice @vlad mai jos.
daca pierde, inseamna ca masura rezilierii a fost una corecta.
e de urmarit.
Daca e nevoie de descarcare de sarcina, daca nu se poate lucra pana nu se termina santierele arheologice, daca modificarea traseului nu este de preferat, de ce nu ii concediaza ministrul pe incompetentii de la Muzeul din Constanta ?
De ce nu ia legatura cu colegul de la Cultura pentru urgentarea lucrarilor de recuperare a vestigiilor ?
Ce treaba are constructorul cu toate aceste piedici birocratice ? Mi se pare firesc sa ceara daune materiale, in definitiv nu e vina lor pentru aceste taraganari.
Si uite asa avem drumuri national reabilitate in 10-12 ani cu termen de garantie 2 ani.... dar care costa mai scump decat o autostrada in vest
Nu e normal ca francezii sa plateasca spagi si sa unga primarii ca sa li se permita sa construiasca.
Ar trebui sa LI SE ASIGURE terenurile si sa LI SE GARANTEZE continuitatea.
E o firma de constructii profesionista, nu nesimtitii si putorile de romani, cu "Guvernul" lor cu tot.
Sper din tot sufletul ca daca sunt ejectati din proiect, sa aiba o clauza macar de vreo 50 de milioane de euro ca despagubiri.
nu avem , nu dam ! .. ca la profesorii care au castigat drepturile in justitie ?
sau o sa faca rost si o sa dea ?
Vai de capul tau.
Daca eu ii dau copilului meu la facultate 500RON pe luna si dupa ce raman somer ii spun ca partea lui e de doar 100RON...el ce face???Isi castiga drepturile si ma strange de gat?
Dar daca am o rata la banca..asta e alta poveste..mai ales daca nu e a statului roman!
Pa...sanatate...poate ai inteles ceva...
Salarizarea la un anumit nivel NU e un drept. Ne-am cam luat nasul la purtare considerand ca suntem plini de drepturi si fara nicio obligatie.
Profesorii sa rabde iar daca nu le convine, sa dispara.
De ce sa li se asigure, cand proiectarea este parte a lucrarii ?!?
Ce terenuri vrei sa expropriezi ? Proiectul spune pe unde trece lucrarea!
Hai sa expropriem toata populatia din comunele pe unde trece drumul, ca asa sigur nimerim proprietarul pe unde va trece drumul.
Repede, cu capul plecat si cu fundu' dezvelit... destept esti ma, cap de guster.
Sa dam repede moca, la francezi la toata lumea, ca dupa aia sa ai si tu motiv sa vii la cersit de salarii si pensii, ca de, daca le dam la aia, tie de ce nu ? Putoare!
Ca sa proiectezi un drum trebuie sa stii pe unde va trece. Daca cei de la Colas nu aveau la dispozitie datele din teren, nu puteau elabora planurile de constructie.
Normal, daca s-au bagat toti guvizii sa vanda, sa cumpere si sa taraganeze, doar-doar le pica ceva.
Toti sarantocii se plang ca statul nu le ofera niste preturi evaluative corecte ale terenurilor inainte de expropriere, nerecunoscand ai dracului ca banii se dau pe valoarea ACTUALA si nu pe cea VIITOARE a terenului - inainte sa existe potentiala autostrada, terenul lui era un jeg de 2 bani.
Ar fi trebuit sa li se fi dat cu sutul in fund, autostrazile sunt proiecte de interes national. Bine facea Ceausescu cand nu asculta de toti mocofanii.
E ca si cum i-ai cere arhitectului sa iti imagineze o casa si sa iti faca planul fara a fi prezent in teren iar apoi sa il iei la palme ca nu ai terminat casa la timp din cauza lui, cica. Chestie care la noi, din pacate, se intampla si in realitate.
Romani, ce mai.
"Ar trebui sa LI SE ASIGURE terenurile si sa LI SE GARANTEZE continuitatea"... pot continua? Statul sa le dea muncitorii, materialele, autorizatiile... ei sa vina doar sa-si dea cu parerea si sa ia banii! :)
Daca te uiti mai atent la detalii, Colas a castigat in 2009 un tronson de 20km, a executat proiectarea pentru 6km si executia a doar 5km. Anul acesta au cerut inca 8 mil de euro in plus si inca 2 ani extensie la dead-line. Hai sa fim seriosi, suntem in 2011, macar proiectarea putea fii terminata pana acum! Hai sa zicem ca au avut intarzieri cu descarcarea arheologica, probleme cu aprovizionarea, iarna grea, ploaie prin acoperis... dar nici macar chestiile teoretice nu le-au terminat!
Compania franceză Colas a cîştigat licitaţia pentru construcţia tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia, care va costa 634,39 milioane lei fără TVA. Durata de execuţie a contractului va fi de 24 de luni, iar perioada de garanţie va fi tot de 24 de luni. Execuţia tronsonului este finanţată de către Banca Europeană de Investiţii şi Guvernul României. Proiectul face parte din Coridorul Pan European IV şi reprezintă tronsonul final al Autostrăzii A2 care leagă Municipiul Bucureşti de Municipiul Constanţa. Odată cu alegerea acestui consorţiu se ştiu toate companiile care vor finaliza Autostrada Bucureşti- Constanţa, după ce, luna trecută, a fost selectat şi cîştigătorul centurii ocolitoare a municipiului Constanţa, un consorţiu condus de FCC. În luna august a acestui an, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban anunţa că şoferii vor putea circula de la Bucureşti la Constanţa pe Autostrada Soarelui, de la jumătatea anului 2011.
--------------------------------------------------------------------------------
Ce m-a deramjat pe mine e ca nu s-au agitat prea mult ci doar se ascund dupa niste scuze.
Ceilalti constructori oare cum s-au descurcat? Ai zice ca francezii astia au aterizat acum in Romania si abia au luat contact cu spagarii romani.
Sa nu le plangem de mila, si-au tras destui bani din Romania. Daca vor da in judecata statul roman, atunci sa nu-i mai prindem la lucrari in Romania
...oare de ce ma gandesc ca e o treaba politica si ca firma franceza NU A VRUT SA MUNCEASCA...la solicitarea directa a Frantei..ca de...sunt suparati ca nu au pus ei mana pe centrala de la Cernavoda!...si s-au gandit ei asa, sa ne pedepseasca si sa bage in gura presei Guvernul Roman!
..nu am crezut ca voi ajunge sa nu-i mai suport pe francezi, cu ifosele si pretentiile lor!
Oficialii companiei mai spun că vor solicita Comisiei Internaţionale de Arbitraj recuperarea cheltuielilor: "Va fi un proces lung în care statul român va trebui să dea socoteală pentru banii pe care i-a irosit până acum, iar lucrările vor trena destul de mult".
Conform contractului, Ministerul Transporturilor nu va putea organiza o nouă licitaţie "pentru că e ilegal fiind în litigiu, proiectul e întocmit de noi, e făcut pe cheltuiala noastră şi avizat în 2009 de minister", potrivit reprezentanţilor Colas.
Intrebarea mea: cum naiba reusesc alte tari sa faca autostrazi iar Romania NU reuseste nicicum ??!!! Oricum retragerea francezilor indiferent de cine are sau nu dreptate NU este un punct castigat de Romania in ce priveste imaginea ei fata de investitorii straini....
Ce mare lucru o autostrada?O gramada ordonata de de pamant si piatra asfaltata.Pai daca romani nu sunt in stare sa isi faca o autostrada ce sunt in stare?Ce fac firmele care castiga licitatii?Subcontracteaza toate lucarile la firme mai mici care ele fac lucrarile.Mare lucru.Bechtel a subcontractat la o firma turceasca care a subcontractat la alte firme mai mici turcesti si romanesti.O piramida a subcontractarilor.In defavaoare romanilor care platesc si platesc. Sa faca tronsonul asta si sa demonstreze ce tare este.
Sa subcontracteze ei macar.Si sa nu isi mai cumpere propia piatra.Carierele sunt al statului nu?Statul isi cumpara propria resursa?