Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea obtine cumulat 3,5 miliarde de euro din listarea la bursa a unor pachete minoritare de actiuni, sume pe care le-ar putea folosi pentru achizitii in tara sau in afara Romaniei, a declarat marti Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), citat de Mediafax.

"Pentru Hidroelectrica estimam ca poate scoate 2,2 miliarde de euro din listare, iar Nuclearelectrica ar putea obtine 1,3 miliarde de euro, fara ca statul sa piarda controlul. Ar putea folosi banii pentru achizitii in tara sau in afara", a afirmat Konieczny la o conferinta organizata de Mediafax.

Reprezentantul Franklin Templeton, administratorul FP, crede ca statul ar putea derula o oferta de listare pentru un pachet de 36% din actiunile Hidroelectrica, rezultate in urma unei majorari de capital, o operatiune similara urmand sa fie derulata pentru 43% din actiunile Nuclearelectrica.

Astfel, statul ar ramane in continuare actionar majoritar, cu cate 51% din actiunile fiecarei companii, fata de participatiile din prezent, de 80% la Hidroelectrica si 90% la Nuclearelectrica. Participatiile Fondului Proprietatea ar urma sa scada de la 20% la 13% in cazul Hidroelectrica si de la 10% la 6% la Nuclearelectrica.

Greg Konieczny a aratat ca Privatizarea Petrom a avut efecte vizibile la bugetul de stat. "Poate pretul (de privatizare - n.r.) a fost prea mic, dar inainte de privatizare Petrom nu facea bani", a precizat el.

Potrivit acestuia, masurile care trebuie luate pentru eficientizarea companiilor de stat sunt managementul profesionist, guvernanta corporativa, oferte publice pentru listarea la bursa, prin care companiile sa atraga fonduri pentru investitii, iar Guvernul sa nu piarda controlul acestor societati.

Franklin Templeton a aratat la inceputul anului ca va incerca sa convinga Guvernul sa listeze la bursa producatorii de energie Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Anterior, Ministerul Economiei a anuntat ca va lansa la tranzactionare la BVB, pana la finele anului, actiuni reprezentand cate 15% din capitalul Romgaz, Transelectrica si Transgaz.