Guvernul a modificat Legea Contabilitatii astfel incat sa fie simplificat sistemul de evidenta fiscala pentru firmele cu o cifra de afaceri de pana la 35.000 de euro. Potrivit premierului Emil Boc, vor beneficia de acest sistem simplificat circa 349 de mii de firme. La randul sau, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a precizat ca sistemul se va aplica firmelor care au o cifra de afaceri de pana in 35.000 de euro si active pana la 35.000 euro date la 31 decembrie 2010.

Aceste companii nu vor mai intocmi cinci situatii financiare, ci doua, un bilant si un cont de rezultate simplificate, a mai spus ministrul. Tot aceste firme nu vor mai intocmi situatia fluxurilor de numerar sau a modificarii capitalului si notele explicative. Firmele vor aplica un plan de conturi simplificat. Potrivit legislatiei actuale, sunt 400 de conturi, iar potrivit celei modificate, vor fi doar 50.

In plus, firmele nu vor mai depune bilant contabil la sase luni, ci doar anual.

Noua legislatie mai prevede ca absolventii cu studii superioare economice care nu sunt membri ai Corpului expertilor contabili vor putea tine contabilitatea la aceste firme.

Astfel, contabilitatea se va tine de catre director financiar sau expert contabil sau persoana fizica cu studii economice superioare, pe baza conventiei civile. "Acest lucru l-am discutat cu Corpul expertilor contabili si le-am dat o sansa acestor tineri sa lucreze in contabilitate, mai ales ca cei mai multi dau examen si pentru acces la profesie si sunt persoane care efectueaza stagiu de pregatire sub coordonarea expertilor contabili", a precizat Ialomitianu.

"In Codul fiscal se mai spunea ca aceste persoane trebuia sa intocmeasca doua registre: registrul de incasari si plati si registrul de inventar. Am prevazut in Legea contabilitatii ca aceste persoane vor intocmi cele doua registre", a aratat ministrul Finantelor.