Presedintele Traian Basescu si omologul azer, Ilham Aliyev, au semnat luni, la Baku, Planul comun de actiuni pentru implementarea parteneriatului strategic dintre Romania si Republica Azerbaidjan. Cu aceasta ocazie, Traian Basescu a discutat cu omologul sau despre o posibila implicare a companiei azere SOCAR in procesul de privatizare a unor companii romanesti, transmite AGERPRES. La randul sau, presedintele azer a spus ca exista un context foarte bun de colaborare intre cele doua tari in ceea ce priveste gazele naturale.

  • "Nu in ultimul rand, astazi am discutat despre alte posibilitati de participare a firmei SOCAR la dezvoltari economice prin implicarea in procese de privatizare pe care statul roman la va declansa inainte de sfarsitul acestui an. Faptul ca o companie de talia SOCAR a inceput sa devina si un distribuitor de combustibil pe piata romaneasca, cu perspectiva extinderii retelei de distributie a carburantilor catre populatie, este un lucru extrem de important pentru noi, pentru ca astfel contribuie la crearea unei concurente puternice, care va tine preturile in frau, si pentru populatie si pentru industrie", a spus Basescu.
  • "In ceea ce priveste domeniul energetic, colaborarea noastra este una in continua dezvoltare. Noi furnizam petrol Romaniei. Compania noastra de petrol de stat isi dezvolta activitatea in Romania si cred ca exista un context foarte bun de colaborare in ceea ce priveste gazele naturale. In acest sens, am semnat recent o declaratie impreuna cu UE referitoare la Coridorul de sud si, in acest sens, ne propunem sa acoperim nevoile energetice ale UE. Noi avem niste resurse de gaz foarte importante si exista mai multe cai prin care acestea pot fi transportate catre pietele mondiale", a declarat, la randul sau, seful de stat azer.

Basescu a amintit, in acest context, de proiectul AGRI, in care sunt implicate atat Romania, cat si Azerbaidjan. AGRI este un proiect care vizeaza transportul gazelor naturale din Marea Caspica si Asia Centrala catre Europa. In acest proiect sunt implicate Romania, Azerbaidjan, Georgia si Ungaria.

  • "Faptul ca am reusit sa progresam atat de rapid in proiectul AGRI, iar astazi sa avem constituita o societate de operare a proiectului si sa si declansam studiul de fezabilitate al proiectului, arata ca din septembrie pana acum, partenerii nu au pierdut timpul. Tin sa va multumesc pentru sustinerea pe care o dati proiectului AGRI, simultan cu sustinerea proiectului Nabucco, pe care si Romania il sustine cu toata forta ca fiind un proiect european important", a precizat Basescu. Potrivit acestuia, colaborarea cu partea azera este de importanta deosebita, deoarece Azerbaidjan este pentru Romania "puntea catre zona caspica, la fel cum Romania incearca sa fie pentru Azerbaidjan o punte catre piata UE".

Prin proiectul AGRI, gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanta (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminaul LNG. Intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze.

Azerbaidjan, Georgia si Romania au infiintat compania de proiect, AGRI LNG Project Company, pe 21 ianuarie. Societatea are sediul la Bucuresti, este inregistrata ca societate romana si va functiona in conformitate cu legislatia romana. Cei trei parteneri care au format compania AGRI sunt SNGN ROMGAZ SA (Romania), SOCAR (Azerbaidjan) si GOGC (Georgia). Ulterior, a fost cooptata si compania ungara MVM.

Scopul principal al companiei AGRI este intocmirea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI. Dupa finalizarea acestui studiu, daca concluziile acestuia vor fi favorabile, se va trece la etapa a doua, de atragere a investitiilor in vederea implementarii acestui proiect. Practic, AGRI va putea fi finantat si prin atragerea in proiect a unor investitori privati.

In lunile mai-iunie, va fi demarata procedura de licitatie in vederea elaborarii studiului de fezabilitate. Cateva luni mai tarziu, adica prin toamna, va fi selectata si compania care se va ocupa de elaborarea studiului de fezabilitate. Studiul ar putea sa coste intre 3 si 5 milioane de euro.

Compania petroliera de stat din Azerbaidjan (SOCAR) intentioneaza sa devina concurent puternic si pe piata carburantilor din Romania. Potrivit reprezentantilor companiei, in urmatorii doi-trei ani vor fi deschise circa 300 de benzinarii in Romania. In prezent detine 16 astfel de benzinarii.