​Zilierii vor putea fi platiti cu cel mult 10 lei pe ora dar nu mai putin de 2 lei/ora de munca, se arata in Legea nr. 52/2011 privind angajarea zilierilor, publicata miercuri in Monitorul Oficial. De asemenea, pentru activitatea zilierilor nu se datoreaza asigurari sociale, de sanatate ori contributii la fondul de somaj, nici de catre angajator si nici de zilier, mai prevede documentul. Domeniile unde se pot angaja zilieri sunt: agricultura, vanatoare pescuit, piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura, zootehnie, manipulari marfa, activitati de intretinere si curatatorie, spectacole, productii cinematografice si culturale, publicitate.

Prin exceptie de la Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, o companie poate angaja zilieri fara sa fie obligata la intocmirea unui contract de munca. Perioada lucrata in acest mod nu este considerata vechime in munca sau perioada asigurata din punctul de vedere al prestatiilor sociale. Din punct de vedere fiscal, activitatea zilierilor se impoziteaza numai cu impozitul pe venit de 16% raportat la suma bruta, plata acestuia fiind in sarcina angajatorului. Acesta va declara pana pe data de 5 a lunii urmatoare la ITM situatia zilierilor din luna anterioara, printr-un extras din registrul zilierilor al carui model este anexat legii.

  • Fara contract de munca, fara impozite suplimentare

Remuneratia zilierului este stabilita prin Lege in interiorul plafonului intre 2 lei si 10 lei pe ora si se plateste la sfarsitul zilei de munca inainte de semnarea in registrul zilierilor, dovada platii fiind semnatura zilierului din registrul zilierilor. Raportul dintre zilier si beneficiar se stabileste fara incheierea unui contract de munca.

Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca, se mai arata in document.

Beneficiarul nu poate angaja zilieri sa desfasoare activitatea in beneficiul unui tert. Activitatea desfasurata de zilier nu ii confera acestuia calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Acesta va putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie.

  • Legea ar urma sa scoata la suprafata circa 150.000 de locuri de munca

Adoptarea Legii "zilierilor" de catre Camera Deputatilor ar scoate la suprafata, din zona muncii la negru, 150-200 de mii de locuri de munca, a declarat in Parlament, fostul ministru al Muncii, Ioan Botis.

"As face exact ca Mucius Scaevola, mi-as arde mana dreapta, garantandu-va ca vom scoate la suprafata cel putin 150-200 de mii de locuri de munca. In fond, prin reglementari minimale putem sa constatam ca avem potential de a creste aceste contracte de munca, purtatoare de contributii. Si este interesul nostru, ca societate, sa avem contributori si nu asistati", declara in martie Ioan Botis, la sedinta Comisiei de munca a deputatilor. In noiembrie 2010, Senatul respinsese reglementarea raporturilor de munca ale zilierilor.